Site pictogram Mancho

Deze spiertrekkingen kunnen wijzen op drie dodelijke ziekten

Een arts heeft uitgelegd waarom spiertrekkingen in je lichaam een vroeg teken kunnen zijn dat verband houdt met drie dodelijke ziektes. Over het algemeen benadrukken artsen dat oog- en spiertrekkingen ‘meestal niets zijn om je zorgen over te maken’ en vaak worden gekoppeld aan stress, angst, vermoeidheid, cafeïne of medicijngebruik.

Dr. Monika Wassermann heeft echter gewaarschuwd dat het ook een teken kan zijn van drie soorten kanker, meldt de Express. De arts legde uit dat spiertrekkingen een teken kunnen zijn van een hersentumor. Ze zei: “Hoewel aanvallen meestal voorkomen bij epilepsie, kan een hersentumor de neuronen in de hersenen irriteren en tintelingen, spiertrekkingen of spiercontracties veroorzaken. Als een tumor zich ontwikkelt in de occipitale lob, temporale lob of hersenstam, kan iemand last krijgen van dubbel of wazig zien. Een andere aanwijzing is oogtrekkingen.”

Ruggenmerg

Meningioom, een van de meest voorkomende soorten hersentumoren, ontstaat wanneer de tumor druk begint uit te oefenen op de hersenen en de normale functie ervan verstoort. “De frontale lob regelt besluitvorming, probleemoplossing, concentratie en denksnelheid,” legde ze uit. Tumoren kunnen ook druk uitoefenen op bloedvaten en het ruggenmerg beïnvloeden. Tumoren die het ruggenmerg bereiken, kunnen leiden tot:


1) Prostaatkanker

2) Longkanker

3) Borstkanker

Leukemie

Prostaat-, long- en borstkanker kunnen zich naar dat gebied van het ruggenmerg verspreiden. Leukemie, een andere vorm van bloedkanker, staat er ook om bekend het ruggenmerg te bereiken, wat zich meestal uit in ‘enkele of meerdere spiertrekkingen, schokken en/of spasmen’, aldus cancer.Net. Cancer Research UK legt uit: “Bij maximaal 80 op de 100 mensen (tot 80 procent) met een hersentumor treden aanvallen op. Je kunt last hebben van schokkende of trekkende bewegingen van je handen, armen of benen. Of je aanval kan je hele lichaam beïnvloeden.”

Slecht zicht

“Het hebben van een aanval is erg beangstigend. Verschillende ziektes kunnen aanvallen veroorzaken en het is belangrijk dat je meteen je arts raadpleegt of naar de spoedeisende hulp gaat als je er een hebt.” Als je merkt dat je problemen hebt met je ogen, kan dat ook een teken zijn dat je een tumor hebt. “Je kunt merken dat je gezichtsvermogen verslechtert en dat een bril niet helpt,” meldt Cancer Research UK. Of je zicht komt en gaat. Je kunt het vermogen verliezen om vanuit je ooghoeken te kijken, waardoor je tegen auto’s of voorwerpen aan de linkerkant of rechterkant botst.”

(Bron: LADBible – Afbeeldingen: Freepik)

Mobiele versie afsluiten