Dit is waarom je nooit je tanden mag poetsen onder de douche

Een tandarts waarschuwt mensen voor de gevaren van tandenpoetsen op een locatie waar duizenden dit dagelijks doen. Volgens de tandarts kan tandenpoetsen op deze plek het risico op gezondheidsproblemen vergroten en jezelf ziek maken. Het dagelijks verzorgen van je tanden is essentieel; tandheelkundige professionals adviseren om twee keer per dag te poetsen om tandplak en bacteriën te bestrijden.

Dit houdt je tanden gezond, voorkomt verkleuring en zorgt ervoor dat ze sterk blijven. Met enkele eenvoudige tips kunnen verkleurde tanden weer stralend wit worden. Ook het gebruik van mondwater, in combinatie met flossen en regelmatige tandartscontroles, helpt om je gebit gezond te houden op lange termijn. Ondanks deze adviezen worden er nog steeds fouten gemaakt, en een tandarts heeft een bijzondere waarschuwing voor mensen die op een ongebruikelijke plek hun tanden poetsen. Het gaat hier niet om de wastafel, wat natuurlijk de meest voor de hand liggende locatie is.

“Ideaal voor bacteriegroei”

Dr. Zaeem, van het merk voor elektrische tandenborstels Ordo, geeft aan dat veel mensen ervoor kiezen om hun tanden in de douche te poetsen. Hoewel het handig lijkt om je verzorgingsroutines te combineren, brengt dit een aanzienlijk risico met zich mee. “Voor sommigen lijkt de douche een logische plek om te poetsen, omdat je tegelijkertijd je lichaam reinigt,” zegt Dr. Zaeem. “Maar het is geen goed idee om je tanden daar te poetsen, omdat de vochtige omgeving ideaal is voor bacteriegroei.”

“Dit betekent dat je schone tandenborstel wordt blootgesteld aan bacteriën die je vervolgens in je mond brengt. Bovendien kan de hitte van de douche de borstelharen beschadigen, waardoor je tandenborstel minder effectief wordt.” Door de hitte en stoom kunnen de borstelharen een broedplaats voor bacteriën worden, wat het risico op ziekten vergroot.

Vervangen tandenborstelkop

Daarnaast benadrukt Dr. Zaeem het belang van het regelmatig vervangen van de tandenborstelkop. “Alle borstelkoppen slijten na verloop van tijd, waardoor ze minder effectief worden in het reinigen en vatbaarder zijn voor besmetting. Dit kan zelfs schade veroorzaken aan je tanden en tandvlees. We raden aan om de kop van zowel sonische als handtandenborstels elke twee tot drie maanden te vervangen, zodat je zeker weet dat je tandenborstel optimaal presteert.”

(Intropic: Freepik)