Site pictogram Mancho

‘God van Chaos’-asteroïde onderweg naar de aarde. Dit gebeurt er wanneer ze met ons botst…

Een simulatie heeft laten zien wat er zou gebeuren als de Apophis-asteroïde in botsing zou komen met de aarde. 99942 Apophis, ook wel de ‘God van Chaos’ genoemd, is een pinda-vormige asteroïde van maar liefst 340 meter breed. Op 13 april 2029 zal Apophis rakelings langs de aarde scheren, op een afstand van slechts 32.000 kilometer. Dit betekent dat de asteroïde zo dicht bij komt dat hij met het blote oog zichtbaar zal zijn vanuit bepaalde delen van de wereld.

Apophis zal razendsnel over de Atlantische Oceaan vliegen en de oversteek in minder dan een uur voltooien. Hoewel verwacht wordt dat de asteroïde de aarde niet zal raken, heeft een recente studie gesuggereerd dat een botsing met een ander object, dat slechts 0,6 meter groot is, dit zou kunnen veranderen – al is die kans erg klein.

Wat als deze asteroïde de aarde raakt?

De Canadese astronoom Paul Wiegert en zijn collega Benjamin Hyatt onderzochten de mogelijkheid dat Apophis in botsing zou komen met een object in de ruimte, wat de koers van de asteroïde zou kunnen veranderen richting de aarde. Hun onderzoek, gepubliceerd in The Planetary Science Journal, toont aan dat een object van 3,4 meter groot voldoende zou zijn om Apophis uit zijn baan te sturen. Mocht dit gebeuren, dan zou Apophis mogelijk later alsnog op aarde inslaan. Gelukkig schatten de wetenschappers de kans dat dit gebeurt op slechts 2,7 procent. Maar stel dat Apophis wél de aarde raakt, wat zouden de gevolgen zijn?

Volgens het platform Cosmoknowledge zou de impact van Apophis niet de hele planeet verwoesten, maar zou het zeker catastrofale gevolgen hebben. De inslag zou overeenkomen met de kracht van 1.000 megaton TNT, wat gelijkstaat aan tientallen tot honderden kernwapens. Dit zou geen einde maken aan de mensheid, maar het zou wel miljarden levens kosten en leiden tot ernstige verstoringen van het klimaat.

NASA

Experts waarschuwen dat als we de inslag niet kunnen voorkomen, een massale evacuatie noodzakelijk zou zijn, wat een wereldwijde inspanning zou vereisen. Maar zelfs dan zou een dergelijke evacuatie mogelijk niet haalbaar zijn, afhankelijk van de omstandigheden rond de inslag.

NASA heeft zich ook uitgesproken over de nabije passage van Apophis. In een verklaring benadrukt de ruimtevaartorganisatie dat hoewel de asteroïde de aarde in 2029 of in de nabije toekomst niet zal raken, hij tijdens de passage tot op slechts 32.000 kilometer van het aardoppervlak komt. Dit is dichterbij dan veel satellieten en een zeldzame gebeurtenis: wetenschappers schatten dat asteroïden van deze grootte maar eens in de 7.500 jaar zo dicht bij de aarde komen.

(Intropic: Freepik)

Mobiele versie afsluiten