Site pictogram Mancho

Man geraakte binnen in het ‘engste gebouw ter wereld’. Dit zag hij daar…

Als je een reis naar New York City maakt, kan het zomaar gebeuren dat je een enorme betonnen ‘monoliet’ tegenkomt: 33 Thomas Street. Deze wolkenkrabber valt meteen op door het complete gebrek aan ramen, wat het gebouw een geheimzinnige uitstraling geeft. Je kunt niet naar binnen kijken, wat natuurlijk speculaties aanwakkert over wat er zich binnen afspeelt. Misschien is dit wel de locatie waar de Amerikaanse overheid buitenaardse wezens verbergt, terwijl wij dachten dat ze zich in Area 51 bevonden.

Een man die in de vroege jaren 2000 werd ingehuurd om iets in het gebouw te installeren, deelde anoniem zijn ervaring met de Daily Mail. Hij en zijn zoon mochten bepaalde delen van het gebouw, dat in 1974 werd gebouwd, niet betreden. Sommige gebieden waren strikt verboden terrein voor bezoekers. Hoewel dit op zich niet ongebruikelijk is in veel gebouwen, wekte het wel de nodige nieuwsgierigheid.

Nucleaire ramp

In dit geval mochten ze niet vragen wat er zich in die afgesloten ruimtes bevond, of waarom ze daar geen toegang toe kregen. Dit leidde uiteraard tot speculaties – misschien worden er aliens verborgen? Of gaat het om iets anders waar niemand over mag weten? Wat ze wél ontdekten, waren documenten met instructies voor de apparatuur in het geval van een nucleaire ramp. Volgens geruchten zou 33 Thomas Street volledig zelfvoorzienend kunnen zijn voor twee weken, met voldoende voorraden om 1.500 mensen te ondersteunen.

Dit kan cruciaal zijn, gezien het officiële doel van het gebouw. Oorspronkelijk werd 33 Thomas Street gebouwd om telefooncentrale-apparatuur te huisvesten en stond het bekend als het AT&T Long Lines Building. Deze apparatuur zorgde voor langeafstandstelefoongesprekken. Toch hebben dergelijke feiten niet kunnen voorkomen dat er complottheorieën ontstonden.

NSA

Enkele jaren geleden onthulde de New York Times dat het gebouw mogelijk ook als een afluisterpost voor de National Security Agency (NSA) zou dienen, onder de codenaam ‘Titanpointe’. Er wordt verwezen naar een documentaire genaamd Project X en een rapport uit 2016 van The Intercept, waarin werd beweerd dat bepaalde delen van het gebouw gewijd zouden zijn aan surveillanceactiviteiten.

Mobiele versie afsluiten