Marc Van Ranst luidt alarmbel: “Weer meer corona. Dit moet je nu meteen doen…!”

Sinds begin vorige week is er opnieuw sprake van een stevige coronagolf in ons land, waarbij het aantal besmettingen toeneemt. Het goede nieuws is echter dat de ziekenhuisopnames voorlopig niet stijgen.

“Er is altijd enige vertraging tussen het oplopen van besmettingen en een mogelijke toename in ziekenhuisopnames, maar niemand verwacht dat de druk op de ziekenhuizen zal toenemen,” zegt viroloog Marc Van Ranst in een interview met Het Laatste Nieuws.

Griep en RSV-virus

Wel waarschuwt hij voor de mogelijke gelijktijdige uitbraak van zowel de griep als het RSV-virus. “Dat zou de situatie iets zwaarder kunnen maken, maar ook dat hebben we de afgelopen jaren doorstaan,” voegt hij toe. Van Ranst verwacht dat er dit najaar nog meer coronagolven zullen volgen en geeft enkele adviezen: “Zorg voor goede ventilatie.”

Daarnaast benadrukt hij het belang van hygiëne: “Handen wassen blijft altijd een goed idee, vooral na gebruik van het openbaar vervoer, winkelen of na een toiletbezoek. En als je ziek bent, is het verstandig om afstand te houden of thuis te blijven.”