Site pictogram Mancho

Jack The Ripper eindelijk ontmaskerd na DNA-doorbraak

De identiteit van Jack the Ripper is al eeuwen een mysterie waar zowel de politie als true crime-liefhebbers mee worstelen. Er zijn door de jaren heen allerlei beweringen gedaan, waaronder de verdenking dat hij de kleinzoon van koningin Victoria zou zijn of een beroemde Franse schilder. Mensen hebben allerlei verdachten aangewezen als de ware identiteit van de Ripper, maar wie de beruchte seriemoordenaar ook was, hij is inmiddels allang overleden.

Wie was Jack The Ripper?

Het meeste wat we van de Ripper weten, komt voort uit wat hij deed met zijn vijf bevestigde slachtoffers. Bewijs van een van hen heeft een auteur ertoe gebracht te beweren dat hij de moordenaar ‘eindelijk ontmaskerd’ heeft. Het vierde slachtoffer van de Ripper was een vrouw genaamd Catherine Eddowes, die op 30 september 1888 dood werd aangetroffen, dezelfde nacht waarop de Ripper ook Elizabeth Stride vermoordde. Op de plaats van Eddowes’ moord werd een sjaal gevonden, die door een van de aanwezige agenten mee naar huis werd genomen. De sjaal werd later geveild en gekocht door Russell Edwards.

Edwards liet de sjaal onderwerpen aan een DNA-test, waarbij bloed- en spermasporen werden gevonden. Het bloed kwam overeen met een afstammeling van Eddowes. Volgens de Mirror beweert Edwards dat de spermasporen een DNA-match waren met een verre verwant van een van de meest prominente Ripper-verdachten, Aaron Kosminski. Edwards schreef een boek getiteld Naming Jack the Ripper, waarin hij Kosminski identificeert als de beruchte seriemoordenaar. Hij heeft nu een nieuw boek uitgebracht genaamd Naming Jack the Ripper: The Definitive Reveal.

(lees verder onder de afbeelding)

Een computergegenereerd beeld van Aaron Kosminski, een van de hoofdverdachten om Jack the Ripper te zijn. (Russell Edwards)

DNA-bewijs

In het boek wijst hij opnieuw naar Kosminski en schrijft dat de politie geloofde dat hij een ‘grote haat tegen vrouwen had, vooral tegen prostituees, en sterke moordlustige neigingen vertoonde’. De claims over het DNA-bewijs van de sjaal zijn echter door de jaren heen betwist. In 2014 zei Ripper-expert Andrew Smith dat er ‘forensisch bewijs nodig is om de zaak op te lossen, en dat is er niet’, en dat het ‘hoogst onwaarschijnlijk’ was dat het DNA-bewijs op de sjaal na al die jaren niet was vervuild.

Mick Reed van de University of New England schreef in The Conversation dat de authenticiteit van de sjaal in twijfel werd getrokken en dat de cold case nog steeds open is. Edwards liet Dr. Jari Louhelainen van de Liverpool John Moore’s University een forensische analyse uitvoeren op de sjaal, maar toen het originele DNA-onderzoek werd gepubliceerd, meldde The Independent dat een aantal experts sprak van een ‘ernstige DNA-fout’.

‘Nomenclatuurfout’

Zij beweren dat er een ‘nomenclatuurfout’ was gemaakt, die, indien gecorrigeerd, het DNA zou linken aan ‘meer dan 99 procent van de mensen van Europese afkomst’. Denk jij dat de Ripper-zaak opgelost is, of blijft de ware identiteit van Jack voor jou nog steeds een mysterie?

Mobiele versie afsluiten