Site pictogram Mancho

Wil je minder muggenbeten? Vermijd dan deze kleur van kledij…

Muggen spelen misschien een cruciale rol in ons ecosysteem, maar ze blijven vervelende beesten. Als je de gemiddelde persoon zou laten kiezen tussen nooit meer corona of nooit meer muggen, dan zouden de meesten waarschijnlijk voor het laatste kiezen. Zeker nu uit nieuw onderzoek blijkt dat deze vervelende bloedzuigers een favoriete kleur hebben, wat hun reputatie als sadisten alleen maar versterkt.

Onderzoekers van de Universiteit van Washington publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Nature Communications. Ze bestudeerden het gedrag van de Aedes Aegypti-mug, die dodelijke ziektes kan overbrengen, zoals het Zika-virus. Het doel was om meer inzicht te krijgen in hun gedrag en waarom ze mensen aanvallen, in de hoop de miljoenen mensen te helpen die lijden onder door muggen overgebrachte ziektes.

Welke kleuren trekken muggen aan?

Jaarlijks sterven een miljoen mensen aan de gevolgen van een muggenbeet. In hun onderzoek observeerden de wetenschappers welke geuren en kleuren de muggen aantrokken. Zo ontdekten ze dat muggen sterk aangetrokken worden door bepaalde kleuren in kleding, waaronder rood, oranje, zwart en cyaan. Kleuren die ze juist niet leuk vinden zijn groen, paars, blauw en wit.

Meer onderzoek nodig

Waarom muggen zo dol zijn op mensen die rood, oranje, zwart of cyaan dragen? Dat heeft alles te maken met hun voorkeur voor menselijk bloed. De kleuren rood en oranje komen namelijk voor op het huidoppervlak, ongeacht huidskleur of pigmentatie. De menselijke huid reflecteert minder groene golflengtes, wat betekent dat kleuren als groen, blauw en violet minder zichtbaar zijn voor muggen. Ze geven de voorkeur aan kleuren met langere golflengtes, zoals rood, oranje en geel, omdat deze overeenkomen met het kleurenspectrum van onze huid. Kortom, muggen worden onweerstaanbaar aangetrokken tot deze kleuren, omdat ze lijken op de tinten van onze huid en bloed.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, kan het geen kwaad om deze zomer extra aandacht te besteden aan je kledingkeuze. Misschien zijn blauwe, groene en paarse outfits wel je beste verdediging tegen deze vervelende beestjes!

(Intropic: Freepik)

Mobiele versie afsluiten