Wie voor zijn 35ste de sigaret definitief aan de kant schuift, leeft over het algemeen even lang als mensen die nooit gerookt hebben. Dat concluderen enkele wetenschappers na een onderzoek bij 550.000 mensen, die opgedeeld werden in drie groepen: rokers, voormalige rokers en nooit-rokers.
Er werd een sterk verband vastgesteld tussen roken en vroegtijdige sterfte. Kanker, hartproblemen en aandoeningen van de luchtwegen bleken de grootste boosdoeners. Maar goed, dit wisten we al wel. Een andere conclusie van het onderzoek was echter dat wie voor zijn 35e stopt met roken, gemiddeld even lang leeft als iemand die nooit gerookt heeft. Op tijd stoppen, kan dus ‘levensreddend’ zijn.
Meer roken, groter sterfterisico
Helaas moesten de onderzoekers ook vaststellen dat slechts iets meer dan de helft erin geslaagd was om op een gegeven moment te stoppen. En gemiddeld gebeurde dat dan ook nog eens op 38-jarige leeftijd, eigenlijk te laat dus. De onderzoekers stelden vast dat mensen die tussen hun 35 en 44 stoppen met roken, 21 procent meer kans hebben om vroeg te sterven dan nooit-rokers. Als je tussen je 45 en 54 stopt, is dat al 47 procent.
De onderzoekers maakten wel geen verschil tussen mensen die veel en weinig roken. Hoe meer je rookt, hoe slechter dat dit natuurlijk is voor je gezondheid. Een van de onderzoekers zei: “Hoe meer je rookt, hoe hoger je sterfterisico is. Dat betekent dus ook dat als je een zware roker bent, of als je op zeer jonge leeftijd bent begonnen, je meer gezondheidsvoordelen kan verwachten als je eerder stopt.” Het laatste advies van de onderzoekers is dan ook: “Het is nooit te vroeg om te stoppen, maar voor degenen die hiermee worstelen is het ook nooit te laat.”
(Bron: nieuwsblad.be – Intropic: Unsplash)