Drink jij je koffie zwart? Dan hebben wetenschappers slecht nieuws voor je…

Wetenschappers suggereren dat mensen die hun koffie het liefst zwart drinken, zonder suiker of melk, mogelijk meer ‘psychopathische’ neigingen vertonen dan anderen. Hoewel de term ‘psychopaat’ vaak wordt gebruikt, is het geen officiële diagnose, maar verwijst het meestal naar een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASPD). Personen met ASPD worden vaak omschreven als impulsief, manipulatief, en zonder empathie. Ze hebben de neiging om morele grenzen te overschrijden en vertonen soms crimineel gedrag.

Persoonlijkheidsfactoren

Hoewel mensen met ASPD niet altijd gemakkelijk te herkennen zijn, denken onderzoekers dat een aanwijzing kan liggen in hun koffievoorkeur. Wetenschappers van de Universiteit van Innsbruck in Oostenrijk onderzochten dit door 953 Amerikanen te vragen naar hun smaakvoorkeuren en hen daarna vier persoonlijkheidsvragenlijsten te laten invullen. De studie, gepubliceerd in het internationale tijdschrift Appetite, richtte zich op eigenschappen zoals machiavellisme, psychopathie, narcisme, alledaags sadisme en agressie. Ook werden de ‘Big Five’ persoonlijkheidsfactoren beoordeeld: extraversie, vriendelijkheid, openheid, zorgvuldigheid en neuroticisme.

Uit de resultaten bleek dat mensen die een voorkeur hadden voor bittere smaken, zoals zwarte koffie, vaker verband hielden met kwaadaardige persoonlijkheidstrekken. De onderzoekers ontdekten een sterke relatie tussen de voorkeur voor bitter voedsel en neigingen tot sadisme en psychopathie, zelfs nadat ze andere smaakvoorkeuren zoals zoet, zuur en zout hadden meegenomen in hun analyse. “De data bieden nieuwe inzichten in de relatie tussen persoonlijkheid en eet- en drinkgewoonten, waarbij een robuust verband werd aangetoond tussen een voorkeur voor bittere smaken en sadistische neigingen,” verklaarden de onderzoekers.

Smaakvoorkeur en consumptie

Hoewel de studie suggereert dat liefhebbers van zwarte koffie, gin en pure chocolade meer psychopathische neigingen kunnen hebben, benadrukken de wetenschappers een belangrijk verschil tussen smaakvoorkeur en daadwerkelijke consumptie. Sommige mensen kiezen bijvoorbeeld voor melkvervangers of vermijden melkchocolade om gezondheids- of financiële redenen. Bovendien benadrukken de onderzoekers dat het koppelen van smaakvoorkeuren aan persoonlijkheidskenmerken nog in de kinderschoenen staat en dat er meer onderzoek nodig is om definitieve conclusies te trekken.

Interessant genoeg is dit niet de eerste keer dat er een verband wordt gelegd tussen bittere smaken en psychopathische neigingen. In 2015 schreef Megan Willis, nu Associate Professor aan de Australian Catholic University, een artikel waarin ze aangaf dat er een zwakke correlatie was tussen hogere psychopathiescores en een algemene voorkeur voor bittere smaken. “Mensen aan het psychopathische eind van het spectrum hebben iets meer de neiging om bittere smaken te verkiezen,” aldus Willis.

(Bron: Unilad – Intropic: Freepik)