Experts zijn duidelijk: “Wie dit aantal glazen alcohol per week drinkt, verkort zijn leven met 2 jaar!”

Het is algemeen bekend dat alcohol drinken niet goed is voor je gezondheid – dat beseffen we inmiddels allemaal, maar toch blijven we het doen. Of het nu gaat om een glaasje champagne om iets te vieren of een avondje stappen, velen van ons genieten van een drankje. Volgens cijfers van Alcohol Change drinkt ongeveer 49 procent van de volwassenen minstens één keer per week, terwijl 82 procent van de ondervraagde volwassenen aangeeft in het afgelopen jaar alcohol te hebben genuttigd.

Recent onderzoek heeft echter opnieuw aangetoond hoe schadelijk alcohol kan zijn voor de gezondheid. Wetenschappers van het Canadian Institute for Substance Use Research hebben nauwkeurig in kaart gebracht hoeveel dagen van je leven je kunt verliezen door alcoholgebruik. Uit hun onderzoek blijkt dat het drinken van slechts twee glazen alcohol per week je levensverwachting met vijf tot zes dagen kan verkorten. Als je na een lange werkdag graag geniet van een biertje of een glas wijn, kan dat dus op latere leeftijd een prijs hebben. Bij zeven drankjes per week kan je levensduur zelfs met tweeënhalve maand worden verkort. Voor wie stevig drinkt is er nog slechter nieuws: het consumeren van 35 alcoholische drankjes per week kan betekenen dat je leven met minstens twee jaar wordt ingekort.

Gemiddelde schattingen

Mocht je nu denken: “Ik ken iemand die dagelijks dronk en toch 90 werd”, besef dan dat dit onderzoek gemiddelde schattingen biedt en dat er altijd uitzonderingen zijn. Misschien geloof je dat het beperken van alcohol tot speciale gelegenheden of het volgen van populaire trends, zoals ‘zebra striping’, de schadelijke effecten van alcohol kan beperken. Helaas is dat niet zo. Volgens Dr. Tim Stockwell, directeur van het CISUR, bestaat er namelijk geen veilige manier om alcohol te drinken. Zijn standpunt wordt ondersteund door de Wereldgezondheidsorganisatie, die benadrukt dat alcoholgebruik het risico verhoogt op leverziekten, hartziekten en diverse vormen van kanker, waaronder hoofd- en halskanker, darmkanker, borstkanker en leverkanker.

“Alcohol is de populairste recreatieve drug,” zegt Stockwell. “We gebruiken het voor plezier en ontspanning, en het laatste wat we willen horen, is dat het ons schaadt. Het idee dat alcohol goed voor ons kan zijn, is geruststellend, maar helaas gebaseerd op slechte wetenschap,” verklaarde hij aan de Daily Mail. Hoewel niemand je dwingt om volledig te stoppen met drinken, is het nuttig om precies te weten wat de impact van alcohol op je lichaam kan zijn.

(Intropic: Freepik)