Ervaren dierentuinmedewerkster gedood door leeuwen nadat ze fatale fout maakt

Een vrouw is overleden nadat ze werd verscheurd in een safaripark op de Krim. Leokadiya Perevalova, 41 jaar oud, was al 17 jaar in dienst van het Taigan-safaripark. Dit park, eigendom van Oleg Zubkov, is het grootste Europese kweekgebied voor leeuwen en andere grote roofzoogdieren.

Er leven naar schatting ongeveer 60 Afrikaanse leeuwen in het park. Het noodlot sloeg echter toe toen Leokadiya gisteren (16 oktober) een fatale fout maakte, waardoor ze werd aangevallen door een groep leeuwen in het park. Ze werd naar verluidt in haar nek gebeten en kon haar verwondingen niet overleven. Blijkbaar was er niemand in de buurt om Leokadiya te helpen tijdens het incident.

“Dit is angstaanjagend”

In een verklaring zei de eigenaar van het park: “Het personeel dat het lichaam vond, kon helaas geen hulp bieden omdat de leeuwen het lichaam net hadden toegetakeld. Helaas was er niemand in de buurt om te helpen. Toen het personeel het vond, was het lichaam al levenloos.” Hij voegde eraan toe: “Ik was geschokt door het feit dat de leeuwen, ondanks dat ze goed gevoed, gezond en sterk waren, niet alleen hebben gedood, maar ook begonnen te eten van het lichaam.  En dit is angstaanjagend, want als leeuwen eenmaal mensenvlees hebben geproefd, worden ze kannibalen.”

“We kunnen ze niet straffen…”

“Ze zijn roofdieren, we kunnen hen niets kwalijk nemen, want dit is de aard van hogere roofdieren. Het heeft geen zin om hen te straffen. Veiligheidsregels en gedragsnormen worden helaas met bloed geschreven, in alle dierentuinen.” Oleg prees Leokadiya verder als ‘de meest ervaren medewerker die alle biografieën van onze leeuwen, tijgers en andere dieren kende’. Over hoe het incident kon gebeuren, zei Oleg: “Het overdrachtshek van het buitenverblijf naar het binnenverblijf, dat werd schoongemaakt, was niet gesloten.” Leokadiya’s echtgenoot uitte soortgelijke gevoelens toen hij met lokale media sprak en zei dat haar dood het gevolg was van ‘menselijke fout’.

Er is een onderzoek gestart naar het incident. Het door Moskou geïnstalleerde Onderzoekscomité van de Krim en Sebastopol zei in een verklaring over het incident, volgens CBS News: “Er is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de dood van een werknemer in het Taigan-leeuwenpark als gevolg van een aanval door een roofdier.”

(Bron: Unilad)