Onderzoek: deze levensgebeurtenis is het slechtste wat een man kan overkomen (voor zijn gezondheid)

In relaties gebeurt het vaak dat mensen aankomen, een cliché met een kern van waarheid. Uit een recente wetenschappelijke studie blijkt dat mannen na hun huwelijk de neiging hebben om zwaarder te worden. Onderzoekers van de Chinese Academy of Social Science analyseerden het BMI van mensen tussen de 18 en 45 jaar om de impact van het huwelijk op hun gewicht te onderzoeken.

De resultaten toonden aan dat het huwelijk, met name bij mannen, invloed heeft op de Body Mass Index. Dit verschijnsel wordt in de studie ook wel “gelukkig vet” genoemd.

BMI stijgt

De onderzoekers ontdekten dat het BMI van mannen gemiddeld stijgt na het huwelijk, met een extra 5,2 procent van de mannen die overgewicht ontwikkelt en 2,5 procent die met obesitas te maken krijgt. De verklaring hiervoor ligt volgens de studie in het feit dat mannen na hun huwelijk meer eten en minder bewegen. Bij vrouwen werd echter geen significante verandering in BMI opgemerkt. De onderzoekers benadrukken het belang van fysieke fitheid en gezondheidsmanagement, vooral voor mannen, gezien de link tussen obesitas en verschillende gezondheidsproblemen.

China

Ze adviseren dat het huwelijk gezien moet worden als een belangrijk moment voor gezondheidsinterventie in het volksgezondheidsbeleid. Daarnaast stellen ze dat er aparte plannen voor gewichtsbeheer voor mannen en vrouwen na het huwelijk moeten worden ontwikkeld. De studie is gebaseerd op gegevens uit de China Health and Nutrition Survey, waardoor het onduidelijk is of dezelfde trend wereldwijd voorkomt.

(Bron: nieuwsblad – Intropic: Freepik)