Dit is het perfecte leeftijdsverschil voor een gelukkige relatie (zegt de wetenschap)

Sommige mensen leggen veel nadruk op het belang van het doen slagen van een relatie, terwijl anderen hier minder waarde aan hechten. Toch blijkt het leeftijdsverschil tussen partners een belangrijke factor te zijn die invloed kan hebben op het succes van een relatie. Uit onderzoek is nu gebleken wat het ‘ideale’ leeftijdsverschil zou kunnen zijn voor een stabiele relatie. Hoewel er tal van andere factoren zijn die een relatie kunnen bedreigen, zoals (onbewuste) fouten die slecht worden ontvangen door de partner, is het leeftijdsverschil ook een belangrijke variabele.

Groot leeftijdsverschil, meer kans op problemen

Het is echter cruciaal te beseffen dat het leeftijdsverschil niet allesbepalend is. Goede communicatie, eerlijkheid en gedeelde interesses spelen eveneens een grote rol in het laten slagen van een relatie. Desondanks toont een studie van de Emory University in Atlanta aan hoeveel jaar leeftijdsverschil kan leiden tot meer of minder kans op succes. In het onderzoek, uitgevoerd bij meer dan drieduizend deelnemers, bleek dat hoe groter het leeftijdsverschil tussen partners was, hoe groter de kans op een relatiebreuk.

Wat is het ideale leeftijdsverschil in een relatie?

Zo hadden koppels met een leeftijdsverschil van vijf jaar 18 procent meer kans om uit elkaar te gaan. Bij een verschil van meer dan tien jaar steeg dit percentage naar 39 procent. Wanneer het leeftijdsverschil meer dan twintig jaar bedroeg, nam de kans op een relatiebreuk zelfs toe met 95 procent ten opzichte van koppels van dezelfde leeftijd. Aan de andere kant toonde het onderzoek aan dat het meest succesvolle leeftijdsverschil slechts één jaar was, waarbij de kans op een breuk met slechts 3 procent toenam.

Dit kan komen doordat partners in dit geval vaker in dezelfde levensfase zitten en meer gemeenschappelijke interesses hebben. Ook koppels met een leeftijdsverschil van 2 tot 4 jaar bleken een grote kans te hebben op een duurzame relatie. Naarmate het verschil groter werd, werd het echter steeds moeilijker om de relatie te laten slagen.

(Bron: Clint – Intropic: Freepik)