NASA ontdekt ‘mysterieus object’, dat razendsnel beweegt en bijna 30.000 keer zo groot is als de aarde

NASA heeft een ‘mysterieus object’ ontdekt dat met ongelooflijke snelheid door de ruimte raast, wat onderzoekers compleet heeft verbaasd. Het object, naar schatting meer dan 27.000 keer zo groot als de aarde, beweegt zo snel door ons sterrenstelsel dat het mogelijk uit de Melkweg kan ontsnappen. Het sterachtige object, dat zich op meer dan 400 lichtjaar van de aarde bevindt, werd waargenomen met een duizelingwekkende snelheid van een miljoen mijl per uur. De ontdekking werd gedaan door burgerwetenschappers die deelnemen aan NASA’s Backyard Worlds: Planet 9-project.

Hoewel de identiteit van het object nog niet vaststaat, vermoeden experts dat het een bruine dwergster kan zijn. Bruine dwergen zijn doorgaans groter dan planeten, maar hebben niet voldoende massa om stabiele kernfusie te onderhouden zoals sterren als onze zon.

“Ik ben heel enthouiast”

Als dit mysterieuze object inderdaad een bruine dwerg is, zou dit de eerste keer zijn dat zo’n snel object uit ons sterrenstelsel kan ontsnappen. “Ik kan mijn enthousiasme nauwelijks beschrijven,” zei Martin Kabatnick, een burgerwetenschapper en langdurig deelnemer aan NASA’s Backyard Worlds-project. “Toen ik voor het eerst de snelheid zag, was ik ervan overtuigd dat dit al eerder ontdekt moest zijn,” voegde hij toe. Kabatnick werkte samen met burgerwetenschappers Thomas P. Bickle en Dan Caselden, en ze gaven het object de naam CWISE J124909.08+362116.0, of kortweg CWISE J1249.

Dubbel stersysteem

Dr. Kyle Kremer, een astronoom die helpt bij het onderzoek naar de bruine dwerg, legde uit dat er verschillende mogelijke verklaringen zijn voor de hoge snelheid van CWISE J1249. Een theorie is dat het object uit een dubbelstersysteem werd geslingerd nadat zijn zusterster, een witte dwerg, in een supernova explodeerde. Een andere mogelijkheid is dat het object afkomstig is uit een bolvormige sterrenhoop en door de gravitationele invloed van een zwart gat werd weggekaatst. “Wanneer een ster in contact komt met een dubbel zwart gat, kan de complexe dynamiek van deze drie lichamen ertoe leiden dat de ster uit de sterrenhoop wordt geslingerd,” aldus Dr. Kremer.

Wetenschappers van NASA’s Goddard Space Flight Center, samen met academici en andere onderzoekers, werken momenteel aan een verslag van deze waarneming, dat nog moet worden beoordeeld door collega-wetenschappers via Cornell’s arXiv-website. Voorlopig lijkt dit object uniek in zijn soort te zijn.

(Bron: NASA en Unilad – Afbeeldingen: Freepik)