Gezondheids- en welzijnscoach James Swanwick waarschuwt mensen die ’s avonds regelmatig twee tot drie alcoholische drankjes drinken voor de risico’s. Nu Dry January voorbij is, is de verleiding groot om meteen terug te vallen in oude gewoontes. Toch is het belangrijk stil te staan bij de mogelijke risico’s van een regelmatig alcoholgebruik, want de effecten kunnen zich ongemerkt opstapelen.
Swanwick benadrukt dat dagelijks twee of drie drankjes drinken schadelijker is dan men vaak denkt. Hij verwijst naar een studie uit 2022 van de Universiteit van Pennsylvania, waarin de hersengezondheid van 36.000 deelnemers werd onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat alcoholgebruik nadelig is voor de hersenstructuur: bij mensen die regelmatig veel drinken, waren de hersenen vergelijkbaar met die van mensen met cognitieve stoornissen.
Zelfs matig drinken brengt risico’s met zich mee
Ook wie matig drinkt, loopt risico. De onderzoekers ontdekten dat zelfs bij lichte tot matige drinkers de hersenomvang licht verminderde. Hoe hoger de alcoholinname, hoe groter de impact, maar zelfs één drankje per avond kan na verloop van tijd al zichtbare effecten hebben. Swanwick waarschuwt dat twee tot drie drankjes per avond misschien matig lijkt, maar toch kan bijdragen aan hersenschade.
Exponentiële toename van de effecten
Professor Remi Daviet, die bij het onderzoek betrokken was, legt uit dat de impact van elk extra drankje in een sessie exponentieel kan toenemen. Dit betekent dat een tweede of derde drankje een grotere invloed heeft dan het eerste. Gezondheidsexperts adviseren niet meer dan 14 eenheden per week, gelijk aan één glas per dag, waarbij deze eenheden idealiter verspreid worden over meerdere dagen.
Hersenafbraak door dagelijkse alcoholinname
Samengevat is het beter om de wekelijkse limiet van zeven drankjes niet in één of twee keer te nuttigen. Een paar drankjes verspreid over de week vormt minder risico dan dagelijks drinken. Volgens de studie die Swanwick aanhaalde kan zelfs één drankje per dag bijdragen aan hersenafbraak, wat suggereert dat de grens van 14 eenheden per week eerder als limiet dan als streefwaarde gezien zou moeten worden.
(Intropic: Freepik)