dementie en alcohol

Dementie voorkomen? Stop dan op exact deze leeftijd met alcohol

Heb je moeite met ‘Dry January’? Dan heb ik slecht nieuws: een arts raadt aan om na een bepaalde leeftijd alcohol volledig te schrappen. Terwijl de gedachte om nooit meer een koud biertje te drinken voor sommigen al genoeg is om ongemakkelijk te worden, heeft alcohol naarmate je ouder wordt een grotere impact op je gezondheid. Vooral de risico’s op dementie maken het verstandig om je relatie met alcohol onder de loep te nemen.

Wat veroorzaakt dementie?

Volgens de Alzheimer’s Society kan overmatig alcoholgebruik het risico op dementie aanzienlijk verhogen. Het tast het volume van witte hersenstof aan, wat kan leiden tot problemen met de hersenfunctie. Dr. Richard Restak, auteur van ‘How to Prevent Dementia: An Expert’s Guide to Long-Term Brain Health’, noemt alcohol een ‘direct neurotoxine’ – een stof die je zenuwstelsel aantast of beschadigt.

In zijn boek adviseert Dr. Restak dat mensen van 65 jaar en ouder alcohol volledig en permanent uit hun leven moeten bannen. “Op die leeftijd vergroot alcohol je risico op gezondheidsproblemen, waaronder dementie,” legt hij uit. Hij benadrukt dat het belangrijk is om je afhankelijkheid van alcohol, bijvoorbeeld voor stemming of zelfvertrouwen, te heroverwegen – ongeacht je leeftijd.

Hoe word je dement?

Een van de ernstige vormen van alcoholgerelateerde hersenschade is het Wernicke-Korsakoff-syndroom, een aandoening die leidt tot geheugenverlies door een direct effect van alcohol op de hersenen. Daarnaast kan langdurig overmatig drinken een tekort aan vitamine B1 veroorzaken, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van dit syndroom.

Hoewel 65 jaar voor velen nog ver weg lijkt, is het nooit te vroeg om bewuster om te gaan met je gezondheid. Een drankje op z’n tijd lijkt misschien onschuldig, maar minder drinken of zelfs helemaal stoppen kan op de lange termijn wonderen doen voor je fysieke én mentale welzijn.

(Intropic: Freepik)