Vanaf maandag treedt in Spanje een nieuwe wet in werking die toeristische ondernemingen verplicht uitgebreide gegevens van hun gasten te registreren. Hotels, campings en autoverhuurbedrijven moeten nu gedetailleerde informatie verzamelen over hun klanten, een maatregel die volgens de Spaanse overheid noodzakelijk is om de veiligheid te verbeteren. De invoering van deze wet heeft echter tot controverse geleid.
Welke nieuwe regels voor toeristen in Spanje?
Volgens de nieuwe regels moeten toeristen onder andere hun identiteitsgegevens, geslacht, huisadres, telefoonnummer en betaalmethoden verstrekken. Ook nationaliteit, e-mailadres en het aantal reizigers worden geregistreerd. Reizen er minderjarigen mee? Dan moet de relatie tussen de meerderjarige en de minderjarige worden opgegeven. Daarnaast zijn uitbaters verplicht om data te delen over het verblijf of de autohuur, inclusief de betaalwijze, de betaaldatum en zelfs de vervaldatum van de betaalkaart.
Voor hotels geldt aanvullend dat ze moeten rapporteren hoeveel kamers worden verhuurd en of er gebruik wordt gemaakt van internet. Al deze gegevens worden via een digitaal platform doorgegeven aan de overheid.
Nieuwe regels in Spanje: “Essentieel tegen misdaad”
Deze maatregelen, onderdeel van het zogenoemde Marlaska-decreet, zijn officieel sinds januari 2023 van kracht. Tot nu toe werden ze echter niet strikt gehandhaafd vanwege een overgangsperiode die op 1 oktober 2024 zou eindigen, maar vervolgens werd verlengd tot 2 december. Vanaf nu is de wet volledig van toepassing. Volgens de Spaanse overheid zijn de maatregelen essentieel om de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad te versterken. Zij stellen dat deze vormen van criminaliteit vaak gebruikmaken van tijdelijk gehuurde accommodaties en voertuigen.
Privacy voor toeristen in Spanje
Toch roept de wet zorgen op. De Spaanse Federatie voor Hoteliers en Toeristenverblijven (Cehat) heeft haar bezorgdheid uitgesproken, met name over de strenge boetes voor uitbaters die niet aan de registratieplicht voldoen. Ook vreest de organisatie voor de privacy van toeristen en dringt ze aan op herziening van de wet.
(Bron: hln.be – Intropic: Unsplash)