Een app vertelt mensen wanneer ze zullen sterven, met een aftelling die 24/7 doorloopt tot het moment van hun dood. De app, genaamd Death Clock, is niet echt een nieuwe uitvinding. Hij werd oorspronkelijk in 2006 gecreëerd, maar de maker zegt dat de app nu veel nauwkeuriger is dankzij de introductie van kunstmatige intelligentie. Om hun resultaat te verkrijgen, moeten gebruikers een reeks vragen beantwoorden die hun huidige en toekomstige gezondheidstoestand aangeven.
Wat is de ‘Death Clock’ app?
Daarnaast biedt de app ook advies over hoe gebruikers de aftelling naar hun dood kunnen verlengen. Bij inschrijving voor ongeveer 35 euro wordt gevraagd om hun naam, geslacht en andere algemene vragen, maar de app vraagt ook naar diepgaandere informatie, zoals de familiegeschiedenis, mentale gezondheid en drinkgewoonten.
Ontwikkelaar Brett Franson vertelde Bloomberg dat het team AI gebruikte om door 1.200 levensverwachtingstudies te zoeken om nauwkeurige interpretaties te maken van wanneer iemand zou kunnen overlijden. Gebaseerd op verschillende gegevens en gevallen gelooft hij dat hij een redelijk goede voorspelling heeft gemaakt. De app wordt geprezen als een “aanzienlijke” vooruitgang sinds de eerste release. Gebruikers kunnen hun dood aftellen tot op de seconde.
Score in Apple App Store
Volgens de Apple App Store staat de “gezondheid en fitness”-app op nummer 73 in zijn categorie. Je moet ouder dan 12 jaar zijn om de app te downloaden, en hij heeft een indrukwekkende beoordeling, met slechts 0,1 punt van vijf sterren. De app is ongeveer 125.000 keer gedownload, en verschillende gebruikers hebben hun uiteenlopende meningen gedeeld.
Reacties
Een gebruiker was tevreden en zei: “Ik had hetzelfde resultaat als een waarzegger me 25 jaar geleden voorspelde.” Een ander zei simpelweg: “Onzin.” De makers zeggen dat de app de eerste in zijn soort is. Eerdere ‘doodcalculator’-websites, die al sinds de jaren 2000 bestaan, maakten gebruik van actuarieel levensverwachtingsdata. Deze app maakt echter gebruik van geavanceerde AI-databases. Het programma wordt niet gebruikt door medische professionals, maar de maker hoopt dat de informatie gewone mensen kan helpen bij het maken van juiste levenskeuzes.
(Bron: Daily Star – Intropic: Freepik)