Een regelmatig slaappatroon kan je hartgezondheid aanzienlijk verbeteren en het risico op ernstige aandoeningen zoals hartaanvallen en beroertes verlagen. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek dat data van meer dan 72.000 mensen analyseerde. Het onderzoek toont aan dat een consistent slaapritme belangrijker kan zijn dan enkel het aantal uren slaap. Wie dagelijks op hetzelfde tijdstip gaat slapen en opstaat, beschermt zijn gezondheid op de lange termijn.
Onderzoek: Slaapritme en hartproblemen
Voor het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Epidemiology and Community Health, volgden wetenschappers 72.269 personen tussen de 40 en 79 jaar oud, allen zonder eerdere hartproblemen. Ze gebruikten een activiteitstracker om een week lang het slaapgedrag van de deelnemers te monitoren. Hierbij werd niet alleen gekeken naar bedtijden, maar ook naar het aantal nachtelijke onderbrekingen en de regelmaat van hun slaap. De deelnemers werden vervolgens in drie groepen ingedeeld: een onregelmatig slaappatroon, een matig onregelmatig patroon en een zeer regelmatig slaappatroon.
De impact van een onregelmatig slaappatroon
Tijdens de acht jaar dat de studie duurde, bleek dat deelnemers met een onregelmatig slaapritme 26% meer kans hadden op hart- en vaatziekten dan mensen met een regelmatig ritme. Zelfs degenen met een matig onregelmatig patroon liepen 8% meer risico. De onderzoekers benadrukken dat een vast tijdstip van opstaan – zelfs in het weekend – van cruciaal belang is. Het regelmatig aanpassen van je slaapschema kan je interne klok verstoren, wat een negatieve invloed heeft op je hart.
Het belang van een vast slaapritme
Volgens hoofdonderzoeker Jean-Philippe Chaput is een vast slaapritme eenvoudiger te handhaven dan veel denken. Het heeft bovendien voordelen die verder gaan dan een goede nachtrust. Een regelmatig slaappatroon ondersteunt niet alleen je hart, maar helpt ook bij het verminderen van stress en het verbeteren van je algehele welzijn. Wil je je gezondheid een boost geven? Zorg dan voor consistente bed- en opstaantijden.
(Bron: nieuwsblad.be – Intropic: Unsplash)