Man die vapen, zijn vaak geen helden in bed. Dit is de reden…

Een arts waarschuwt dat vapen mogelijk erectiestoornissen kan veroorzaken, wat het intieme leven van veel mensen negatief kan beïnvloeden. Hoewel de volledige gezondheidsrisico’s van vapen nog niet volledig bekend zijn, zijn onderzoekers en artsen bezorgd over de impact op het lichaam, inclusief de seksuele gezondheid.

Jonge vapers lopen risico

Met ongeveer de helft van de vapers tussen de 18 en 24 jaar oud, rijst de vraag of deze groep een verhoogd risico loopt op erectieproblemen. Dr. Peter Stahl, Senior Vice President Seksuele Gezondheid & Urologie bij Hims, legt uit:

“De effecten van vapen zijn minder goed gedocumenteerd dan die van traditioneel roken, maar het is aannemelijk dat e-sigaretten ook schadelijk zijn voor de seksuele gezondheid.”

Hoe vapen erecties beïnvloedt

Erecties hangen af van een gezonde bloedtoevoer naar de penis. Nicotine, een belangrijk bestanddeel van vapes, werkt als een vasoconstrictor, wat betekent dat het bloedvaten doet samentrekken en de bloedstroom vermindert. Dr. Stahl legt uit:

“Nicotine beperkt de bloedtoevoer naar de penis, wat directe gevolgen kan hebben voor erecties. Daarnaast kunnen smaakstoffen in vapes ontstekingen en oxidatieve stress veroorzaken, wat schade toebrengt aan de bloedvaten en endotheelcellen.”

Dit proces lijkt op de manier waarop traditioneel roken hart- en vaatziekten en erectieproblemen veroorzaakt.

Wat kun je doen?

Als je vape en merkt dat je last hebt van erectieproblemen, is het belangrijk om actie te ondernemen. Dr. Stahl raadt aan:

  • Beperk of stop met vapen: Dit kan de schade aan je bloedvaten verminderen.
  • Zoek medische hulp: ED-medicatie kan tijdelijk helpen door de bloedtoevoer te verbeteren.

Conclusie

Hoewel vapen vaak wordt gezien als een minder schadelijk alternatief voor roken, wijzen artsen erop dat het ook risico’s met zich meebrengt, vooral voor jonge mensen. Wie zorgen heeft over de impact van vapen op de seksuele gezondheid, doet er goed aan om professionele hulp te zoeken en het gebruik van e-sigaretten te heroverwegen.

(Intropic: Freepik)