Een man bij wie darmkanker van stadium 4 werd vastgesteld, heeft gesproken over de rode vlaggen die hij opmerkte voordat hij over zijn toestand werd ingelicht. Joe Faratzis gaf toe dat hij ‘deze symptomen maandenlang voor zich uit had geschoven’ en legde uit welke dingen hem erop hadden gewezen dat hij met een ernstige ziekte kampte.
Rode vlaggen
Op TikTok deelde hij dat hij de signalen had weggewuifd voordat hij uiteindelijk besloot om een colonoscopie te laten doen om uit te zoeken wat er aan de hand was. Nu spoort hij anderen aan om ‘je leven niet op het spel te zetten door te wachten tot je naar de dokter gaat’ en dat ‘vroege screening jou en je familie kan redden’. De diagnose werd vijf jaar geleden op zijn 28e gesteld en hij deelde dat hij zijn symptomen in 2019 begon te ervaren.
Symptomen weggewuifd
De TMZ-producent gaf toe dat hij de zorgen van zijn arts en een CT-scan wegwuifde, omdat hij geloofde dat de symptomen op dat moment niets voorstelden. Hij dacht dat hij ‘onoverwinnelijk’ was, aldus Self Magazine. Dat was totdat hij de symptomen niet meer kon negeren en besloot ze te delen om anderen die misschien ook verontrustende symptomen wegwuifden, hiervan bewust te maken. Nachtelijk zweten, gewichtsverlies, pijn, chronische bloedarmoede, vermoeidheid, kortademigheid en verlies van energie’ zijn allemaal symptomen van gevorderde darmkanker, volgens Cathy Eng, MD, hoogleraar geneeskunde aan het Vanderbilt University Medical Center, die met Patient Power sprak.
(lees verder onder de afbeelding)
Veel vaker naar de wc
Dit betekent dat de kanker is uitgezaaid of zich in een stadium bevindt waarin het moeilijker is om de kanker aan te pakken. Volgens Healthline kan het gebied waar je pijn voelt bepalen waar in je dikke darm je kanker hebt. Het gedeelte rechtsonder is bijvoorbeeld de stijgende dikke darm, dat is ‘het eerste deel van je dikke darm dat aan je dunne darm vastzit. Het verplaatst de ontlasting naar boven. “Waar ik meer aandacht aan had moeten besteden, was dat ik veel vaker naar de wc moest dan ik had moeten doen, waarschijnlijk een paar keer per dag,” zei hij.
Hij vertelde dat hij pijn had als hij voorover boog, maar dat hij zijn CT-scan afwees en dacht dat het niets ernstigs was. Terwijl de NHS zegt dat darmkanker veranderingen in je poep kan veroorzaken, zegt het MC Anderson Cancer Center dat zowel diarree als constipatie duidelijke tekenen van het type kanker zijn. Zes maanden later zag hij bloed op zijn toiletpapier en hij deed het af omdat hij dacht dat het werd veroorzaakt door aambeien (aambeien). Maar de grote aanwijzing dat er iets niet klopte, kwam eraan.
Grote katalysator
De 34-jarige vertelde: “De grote katalysator die me motiveerde om mijn symptomen serieus te nemen, vond een paar maanden later plaats. Ik zat op de bank en moest overgeven, keek naar beneden en zag bloed. “Ik ging naar het toilet en er lag ongeveer een half kopje bloed in het toilet. Het was niet pijnlijk, maar ik had zoiets van ‘Holy f-k – hier is duidelijk iets aan de hand’.” Tijdens zijn testen vertelde Faratzis dat hij orale en intraveneuze chemotherapie kreeg en ook geopereerd moest worden om delen van zijn dikke darm met kanker te verwijderen, evenals procedures om laesies die zich op zijn longen en lever hadden ontwikkeld te verbranden en te bevriezen.
Behandeling
Gelukkig begon zijn gezondheid na de behandelingen te verbeteren en in 2023 kreeg hij zijn eerste duidelijke CT-scans. In april van dit jaar vierde hij dat zijn scans al een heel jaar goed waren, wat betekent dat hij dit ‘een soort van kan vergeten voor nog eens drie maanden’ wanneer zijn volgende scan plaatsvindt.Hij deelde echter dat hij had kunnen voorkomen dat hij zich in zo’n nijpende situatie bevond en zei tegen Self: “Als ik de CT-scan in 2019 had gehad, toen ik mijn eerste symptomen van darmkanker had, was ik misschien niet in de positie terechtgekomen waarin ik me nu bevind”.
Sinds hij zijn strijd heeft gevoerd, is hij een voorstander geworden van vroegtijdige opsporing en vertelt hij kijkers: “Het blijkt dat het hebben van een goed functionerend rectum echt belangrijk is voor de kwaliteit van je leven.”