Mensen met deze beroepen gaan het meest vreemd

Vreemdgaan is een fenomeen dat onmiskenbaar deel uitmaakt van onze maatschappij. Maar wat drijft mensen eigenlijk tot het aangaan van een affaire? Wat zijn de onderliggende redenen en welke beroepen maken mensen extra kwetsbaar voor deze verleiding? Seksdeskundige Tracey Cox onderzoekt in haar artikel de verschillende factoren die vreemdgaan kunnen aansteken en benadrukt dat sommige beroepen het risico op ontrouw vergroten.

De werkvloer als broedplaats voor affaires

Uit eerder onderzoek blijkt dat maar liefst 85% van de affaires begint op de werkvloer. Factoren zoals verleiding, gelegenheid en verveling spelen hierin een grote rol. In sommige gevallen blijkt zelfs dat één op de vijf werknemers toegeeft iets met een collega te hebben gehad. Dit gebeurt vaak door de ‘late avonden’ op kantoor, overnachtingen tijdens conferenties en kantoorfeestjes waar alcohol een grote rol speelt. Maar niet alle werkvelden zijn gelijk, sommige beroepen maken mensen kwetsbaarder voor overspel dan andere.

Piloten en stewardessen: de top van de lijst

Piloten en stewardessen staan vaak bovenaan de lijst van mensen die vreemdgaan, en er zijn verschillende redenen voor deze verhoogde kans op ontrouw. Volgens Tracey Cox spelen factoren zoals de verantwoordelijkheid van piloten, het hoge zelfbeeld en de gelegenheid een grote rol. “Piloten worden bewonderd door de cabinebemanning, die vaak jong en aantrekkelijk is,” zegt ze. Het feit dat hun werk hen ver weg van huis plaatst, helpt ook: ver weg van de ogen van hun partners of familie, is de gelegenheid om een affaire te beginnen groot. Lange periodes in hotelkamers en seksuele frustratie spelen hierin een belangrijke rol.

Verpleegkundigen en artsen: risico door verantwoordelijkheid en zelfvertrouwen

Verpleegkundigen en artsen hebben vaak een hoog zelfbeeld, wat hen kwetsbaarder maakt voor ontrouw. Het immense verantwoordelijkheidsgevoel dat gepaard gaat met het redden van levens, zorgt ervoor dat ze zich vaak onoverwinnelijk voelen. Volgens Cox is het geen verrassing dat affaires tussen artsen en verpleegkundigen veel voorkomen, aangezien onregelmatige werkroosters en constant werkdruk de perfecte excuses bieden om tijd met elkaar door te brengen.

Ondernemers: wanneer zakelijk gedrag doordringt naar persoonlijk gedrag

In de ondernemerswereld komt vreemdgaan ook vaak voor. Ondernemers zijn gewend om risico’s te nemen, zowel in hun werk als in hun persoonlijke leven. Volgens Cox nemen ondernemers vaak de leiding over hun seksleven, net zoals ze dat doen in hun zakelijke activiteiten. Dit verlangen naar avontuur en nieuwe uitdagingen kan soms leiden tot ontrouw. De sociale omgeving waarin ze zich bevinden, waarin risiconemers en geld centraal staan, speelt hierin een grote rol.

De invloed van de financiële wereld op ontrouw

Mensen die werken in de financiële sector – zoals bankiers, beleggers en handelaren – lopen een groter risico op vreemdgaan en andere vormen van wangedrag. De enorme druk en competitie die kenmerkend zijn voor deze sector kunnen hen doen besluiten om risicovolle keuzes te maken. Cox merkt op dat het gedrag van anderen in je omgeving ook invloed heeft op je eigen handelen. “Omring jezelf met bedriegers, en de kans is groot dat je zelf ook in die val trapt,” zegt ze.

Leerkrachten: de vergeten groep die vaak vreemdgaat

Tot slot, een verrassende bevinding: leerkrachten vormen 33% van de klanten van Illicit Encounter, een datingsite voor getrouwde mensen. De redenen hiervoor kunnen variëren, maar vaak speelt de hoge werkdruk en de persoonlijke verantwoordelijkheden die op leerkrachten drukken een grote rol. Wanneer zij zich gefrustreerd voelen door de eisen van hun werk, kan een affaire hen de afleiding en het gevoel van opwinding bieden dat ze missen. Het gebrek aan begrip van hun partner voor hun stressvolle beroep kan hen ertoe aanzetten om elders aandacht te zoeken.

Conclusie: vreemdgaan als gevolg van omstandigheden

Hoewel vreemdgaan complex is en verschillende oorzaken kent, laat dit onderzoek zien dat bepaalde beroepen het risico op ontrouw kunnen vergroten. Of het nu gaat om de verleiding van de werkvloer, het hoge zelfbeeld of de sociale omgeving, de omstandigheden waarin mensen zich bevinden kunnen hun gedrag sterk beïnvloeden.

(Bron: Daily Star – Intropic: Unsplash)