Dit 20 euro-biljet ziet er normaal uit, maar kan je tot wel 2.000 euro opbrengen

Oude bankbiljetten en munten kunnen soms een klein fortuin waard zijn, en verzamelaars herkennen vaak direct wanneer ze iets bijzonders in handen hebben. Wat veel mensen, zelfs kenners, echter niet weten, is dat je waardevolle vondsten soms dichterbij zijn dan je zou denken. Zelfs de nieuwste bankbiljetten in je portemonnee kunnen namelijk onverwacht meer waard zijn dan hun nominale waarde.

Specifieke 20-eurobiljetten vallen bijvoorbeeld op door hun unieke kenmerken en kunnen tot wel 2.000 euro opbrengen. Hoewel ze eruitzien als gewone bankbiljetten, hebben sommige van deze exemplaren een verborgen waarde die moeilijk te herkennen is voor een ongetraind oog. Deze bijzondere biljetten zijn destijds in beperkte oplage uitgegeven door de Staatsmunt, bedoeld voor de gouverneur van de Europese Centrale Bank en enkele andere hooggeplaatste personen.

Waar moet je op letten?

Hoewel ze zeldzaam zijn, is het zeker niet onmogelijk om er een te vinden. Het draait om subtiele details die deze biljetten onderscheiden, en het is handig om te weten waar je op moet letten om ze niet over het hoofd te zien. Maar hoe kun je deze bijzondere 20-eurobiljetten herkennen? Op websites zoals eBay worden enkele van deze FDC-biljetten (first day of circulation), die nooit in circulatie zijn gebracht, verkocht. Voor een hoge waarde moet het biljet in perfecte staat zijn, zonder zichtbare gebruikssporen.

Een belangrijk detail om op te letten is de handtekening: de zeldzaamste biljetten dragen die van Willem Duisenberg, maar ook exemplaren met de handtekening van Mario Draghi zijn waardevol en kunnen zo’n 220 euro opleveren. Verder, als je naast het watermerk een serienummer ziet met vier cijfers en het woord “SPECIMEN” schuin over het biljet gedrukt, dan heb je gegarandeerd een 20-eurobiljet met een aanzienlijke waarde.

Kortom, houd je ogen open en kijk nog eens goed naar de biljetten in je portemonnee — misschien draag je wel een waardevolle schat bij je!

(Bron: Clint.be – Intropic: Unsplash)