Alle Belgen wordt aangeraden dit onderdeel van hun auto te laten nakijken: “Veel problemen mee en boetes tot 174 euro!”

Mobiliteitsorganisatie Touring heeft samen met de Duitse ADAC een enquête uitgevoerd naar de gevolgen van verblinding door autolichten en deelt nu de verontrustende resultaten. Uit de enquête blijkt dat 34% van de Belgen regelmatig wordt verblind door de lichten van andere voertuigen. Daarnaast geeft een vijfde van de ondervraagden aan dat dit hen stress bezorgt, en 18% vermijdt zelfs autorijden in het donker. “De resultaten zijn zorgwekkend,” aldus Touring. “Bij verblinding neemt het risico op ongevallen toe. Meer dan de helft van de bestuurders geeft aan dat ze de omgeving rond de lichtbron moeilijk kunnen inschatten.”

Verlichting op Snelwegen en Ringwegen

Touring pleit nu voor maatregelen om de veiligheid op de weg te verbeteren. De organisatie wil dat de verlichting op autosnelwegen niet standaard uitgeschakeld blijft. “We dringen erop aan dat de lichten op snel- en ringwegen worden ingeschakeld bij regen, ongevallen en op verkeerswisselaars. Geen licht verhoogt het risico, vooral omdat wegmarkeringen vaak slecht zichtbaar zijn bij een nat wegdek en in het donker,” zegt Touring.

Oproep aan Automobilisten en Fietsers

Touring roept automobilisten op om hun voertuigverlichting regelmatig te controleren. Ook fietsers worden aangespoord om hun koplampen correct af te stellen, zodat ze anderen niet verblinden. Rijden met een defect of slecht afgesteld licht is een overtreding van de eerste graad en wordt bestraft met een boete van 58 euro. Zonder verlichting rijden, voor- of achteraan, valt onder een overtreding van de derde graad en leidt tot een boete van minimaal 174 euro.

(Bron: Redactie 24 – Intropic: Freepik)