Onlangs berichtten we dat het binnenkort niet langer verplicht is om voor een herkeuring naar een autokeuringsstation te gaan. Erkende herstellers zullen deze taak kunnen overnemen. GOCA Vlaanderen, de sectorfederatie voor autokeuring, waarschuwt echter voor aanzienlijke risico’s die deze verandering met zich meebrengt.
Het Vlaams Parlement heeft een decreet goedgekeurd dat toelaat dat herkeuringen voor bepaalde kleine gebreken uitgevoerd kunnen worden bij erkende herstellers. Het gaat om een pilotproject met een looptijd van vijf jaar. Toch uit GOCA Vlaanderen scherpe kritiek.
Risico’s voor objectiviteit en onafhankelijkheid
“We hebben steeds gewaarschuwd dat de kernwaarden van de autokeuring – objectiviteit, onafhankelijkheid en onpartijdigheid – in het gedrang komen,” verklaart de federatie. “Erkende garages kunnen zowel herstellingen als herkeuringen uitvoeren, waardoor ze zowel rechter als partij worden. Dit verhoogt het risico op commerciële belangenvermenging aanzienlijk. De voorgestelde controlemechanismen om dit tegen te gaan, schieten volgens ons ruimschoots tekort.”
Complexe uitdagingen
Naast juridische kwesties wijst GOCA Vlaanderen op een reeks andere uitdagingen waarvoor nog geen oplossingen zijn. “Denk aan IT-systemen, datastromen, de bescherming van persoonsgegevens, de erkenningsvoorwaarden voor nieuwe keurders, kwalitatieve opleidingen, en de organisatie van toezicht op erkende herstellers en keurders,” aldus de federatie.
Alternatief voorstel
GOCA Vlaanderen had liever een andere aanpak gezien. “Eenvoudige aanpassingen aan de bestaande keuringsregels zouden op korte termijn leiden tot een algemene daling van het aantal herkeuringen. Dat zou een veel grotere impact hebben, aangezien dit decreet het aantal herkeuringen ongemoeid laat.”
(Bron: Redactie 24 – Afbeelding: Freepik)
VOLGTIP: We hebben nu nog een extra Facebookpagina met al het laatste interessante nieuws en weetjes uit binnen- en buitenland. Mis niks, volg onze nieuwe Facebookpagina hier. Veel leesplezier!