De uitbarsting van de Indonesische vulkaan Mount Tambora in 1815 was de krachtigste ooit geregistreerd en veranderde de wereld. Door de enorme hoeveelheid deeltjes die de zon reflecteerden, daalden de wereldwijde temperaturen drastisch, wat leidde tot het “jaar zonder zomer”. Oogsten mislukten, mensen verhongerden en tienduizenden stierven door een cholera-pandemie.
Rampzalige gevolgen
Ondanks veel andere vulkaanuitbarstingen sindsdien, blijft Tambora de grootste. Wetenschappers waarschuwen nu dat de wereld mogelijk opnieuw zo’n rampzalige uitbarsting te wachten staat. Professor Markus Stoffel van de Universiteit van Genève benadrukt dat de vraag niet is of, maar wanneer dit zal gebeuren, en dat de gevolgen in onze sterk veranderde wereld verwoestend zouden kunnen zijn.
Vulkanen stoten onder andere zwaveldioxide uit, wat het klimaat kan beïnvloeden door zonlicht terug te reflecteren en de aarde tijdelijk af te koelen. Deze effecten kunnen enkele jaren aanhouden en de luchtvaart in gevaar brengen. Eerdere uitbarstingen hebben de wereldtemperaturen met 1 tot 1,5 graden Celsius verlaagd, met een significante impact op het weer en de regenval, vooral in Azië en Afrika.
Directe impact en lange termijn
Klimaatverandering kan vulkanen zelfs actiever maken, doordat smeltend ijs en extremere regenval de kans op uitbarstingen vergroten. Hoewel een tijdelijke afkoeling door een vulkaanuitbarsting misschien positief lijkt, zou de directe impact, zoals het vernietigen van steden, desastreus zijn. Op de lange termijn zou een temperatuurstijging in bepaalde regio’s juist verergeren.
(Bron: nieuwsblad.be – Intropic: