Grote waarschuwing voor alle Belgen die gourmet eten met oudjaar: “Dat is een risico!”

De feestdagen zijn niet compleet zonder lekker eten. Veel mensen kiezen tijdens oudejaar of nieuwjaar traditioneel voor gourmet. Gourmet is ideaal voor wie een feestje organiseert: er is weinig voorbereiding nodig, je staat niet uren in de keuken en je kunt veel tijd doorbrengen met je gasten.

Waarschuwing

Toch waarschuwt het federale voedselagentschap FAVV voor enkele gezondheidsrisico’s bij gourmet. Begin bijvoorbeeld altijd met een schoon toestel zonder etensresten. “Serveer rauwe voedingswaren zoals vlees en vis op aparte schotels,” adviseert het FAVV. “Vul het buffet regelmatig aan in plaats van alles in één keer op tafel te zetten, en plaats de schotels niet te dicht bij de warme plaat.”

Een belangrijke tip is om verschillende vorken te gebruiken. “Gebruik aparte vorken voor rauwe voedingswaren en voor eten dat al warm of klaar is,” benadrukt het agentschap. “Rauwe voeding kan bacteriën bevatten die schadelijk kunnen zijn.”

Bacteriën

Deze bacteriën worden door de hitte van het bakken en grillen vernietigd. Maar als je dezelfde vork gebruikt of rauw vlees en vis op hetzelfde bord legt waarvan je eet, kunnen bacteriën alsnog terechtkomen op voedingsmiddelen die niet meer op de grill gaan.

(Bron: FAVV, Redactie 24 – Afbeelding: Screen grab YouTube)