Het Vlaamse departement Omgeving heeft een nieuwe ‘gevoeligheidskaart voor plastische gronden’ gelanceerd. Deze kaart toont welke bodems in Vlaanderen het meest gevoelig zijn voor het zwellen en krimpen van ondergrondse kleilagen, vooral tijdens periodes van extreme droogte of hevige regenval.
Een toenemend probleem
Lange droge periodes, zoals in 2018 en 2020, hebben op verschillende plaatsen in Vlaanderen tot ernstige problemen geleid. Door uitdroging begon de grond te krimpen, met verzakkende huizen tot gevolg. Een schrijnend voorbeeld hiervan is Kortrijk, waar tientallen gezinnen te maken kregen met verzakte keukens en woonkamers. Barsten in vloeren, verschoven vensterbanken en gestutte plafonds waren het gevolg.
Veel van deze woningen werden 30 tot 40 jaar geleden gebouwd op klei- en leemgronden, toen kurkdroge zomers zoals we die nu kennen nog niet aan de orde waren. Hoewel het probleem niet overal voorkomt, zijn risicogebieden verspreid over Vlaanderen, waaronder delen van West-Vlaanderen, de Vlaamse Ardennen en stukken van Vlaams-Brabant.
Wat doet de gevoeligheidskaart?
De kaart is ontwikkeld om schade door plastische gronden beter te voorspellen, vooral nu klimaatverandering zorgt voor langere periodes van droogte en extreme neerslag. De kaart is online beschikbaar via de Databank Ondergrond Vlaanderen en biedt een globaal overzicht van risicogebieden. Het is echter geen vervanging voor specifieke, lokale bodemstudies.
(Intropic: Unsplash)