Moeten we bang zijn van de vogelgriep? Marc Van Ranst geeft uitleg: “Zorgwekkend!”

Een Canadese tiener werd recent bijna drie weken opgenomen op de intensive care na besmetting met het H5N1 vogelgriepvirus. Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt voor de verspreiding van het virus, en noemt het aantal besmettingen in de VS – 65 gevallen in één jaar – zorgwekkend. Ondanks dat het virus zich niet van mens op mens verspreidt, blijft de dreiging groot, vooral nu het steeds vaker zoogdieren infecteert. In 2021 werd het virus voor het eerst overgedragen van zoogdier op zoogdier, wat mutaties met zich meebracht die het virus gemakkelijker tussen zoogdieren kunnen verspreiden.

Wat is het H5N1-virus?

Het H5N1-virus werd in 1996 voor het eerst geïsoleerd in Zuid-China en verspreidde zich wereldwijd via watervogels. Sindsdien heeft het virus wereldwijd schade aangericht in de pluimveesector, waarbij meer dan een half miljard kippen gedood of geruimd werden. De gevolgen voor de eierenmarkt waren groot, met prijsstijgingen tussen de 30 en 95 procent. Van Ranst legt uit dat hoewel het virus tot nu toe vooral vogels en zoogdieren zoals nertsen heeft getroffen, er al gevallen zijn van infecties bij melkvee in de VS, wat de situatie dichter bij mensen brengt. Vorig jaar werden er virusdeeltjes aangetroffen in rauwe melk, waarbij katten die deze melk consumeerden ziek werden.

“Meer aandacht vereist”

In de VS zijn er sinds de opkomst van besmettingen bij melkvee al 65 gevallen van H5N1 bij mensen gemeld, waarvan de meeste mild waren. Toch zijn er zorgen, zoals het geval van de Canadese tiener die geen direct contact had met besmette dieren. Mutaties in de virusstalen wijzen op een verhoogde kans op infectie van menselijke luchtwegcellen. Hoewel er momenteel geen indicaties zijn dat het virus zich van mens op mens verspreidt, kan dit op termijn veranderen. Van Ranst waarschuwt dat de situatie in de VS, waar het virus zich steeds verder verspreidt, meer aandacht vereist. Vooral de recente mutaties in de tiener zijn zorgwekkend, en het is onduidelijk of we een pandemie kunnen voorkomen.

Zorgwekkende situatie

Europa heeft tot nu toe enkel H5N1 gevallen bij vogels en nertsen in Finland. De EU heeft 665.000 vaccins tegen het virus aangeschaft en heeft een optie op nog eens 40 miljoen doses. Van Ranst stelt dat het verstandig is om waakzaam te blijven, maar hoopt dat het virus onder controle kan blijven of verdwijnt. Hoewel de kans klein is dat het virus de oceaan zal oversteken, blijft de situatie zorgwekkend. Het aantal besmettingen in de VS in één jaar is een signaal dat niet genegeerd kan worden, en het is van groot belang dat de situatie nauwlettend wordt gevolgd.

(Bron: hln.be – Afbeelding: Screen grab YouTube)