Hallucinant nieuws over 9 op de 10 Vlaamse schoolgebouwen: “In sommige scholen zelfs gevaar in de lesruimtes!”

Uit cijfers van afvalmaatschappij OVAM blijkt dat minstens 2.000 Vlaamse schoolgebouwen niet-asbestveilig zijn. Dit houdt in dat er niet alleen asbest aanwezig is, maar dat er ook een mogelijk gezondheidsrisico bestaat. Directies maken zich zorgen over de gevolgen voor leerlingen en personeel, maar botsen vaak op financiële beperkingen.

Bij sommige scholen werden zelfs gevaarlijke asbestmaterialen in lesruimtes aangetroffen, wat leidde tot tijdelijke sluitingen of het gebruik van noodoplossingen zoals containers. De kosten voor verwijdering en heropbouw lopen al snel op tot honderdduizenden euro’s, waardoor scholen afhankelijk zijn van subsidies, die vaak traag worden goedgekeurd.

Asbestinventaris


Sinds 2018 lieten 2.465 scholen een gratis asbestinventaris opstellen, waarvan 89% als niet-asbestveilig werd geclassificeerd. OVAM subsidieert de helft van de asbestverwijdering en AGION draagt bij aan herstellingswerken, maar deze steun dekt vaak niet de volledige kosten. Bovendien zijn grote dossiers moeilijker goedgekeurd te krijgen. Na verwijdering moeten scholen vaak bijkomend verbouwen, wat extra tijd en geld vraagt. Veel scholen kampen daarom met lange wachttijden, en het werk moet doorgaans tijdens vakanties plaatsvinden.

(lees verder onder de afbeelding)

Slechts 250 scholen asbestveilig

Ondanks de inspanningen zijn slechts 250 scholen asbestveilig gemaakt, wat volgens betrokkenen het tempo vertraagt om alle gebouwen tijdig asbestveilig te krijgen. De Vlaamse regering heeft recent beslist om de terugbetaling van asbestverwijdering te verhogen naar 100% voor scholen. Minister van Onderwijs Zuhal Demir benadrukt het belang van veilige leeromgevingen en trekt jaarlijks 5,4 miljoen euro uit voor dit probleem.

Extra middelen en efficiënte aanpak

Toch wijzen schooldirecteurs op de dringende noodzaak voor extra middelen en een efficiëntere aanpak. Tegen 2032 moeten alle scholen die voor 2001 zijn gebouwd een asbestattest hebben, en tegen 2040 moet heel Vlaanderen asbestveilig zijn. Maar met het huidige tempo en beperkte budgetten is het onzeker of deze deadlines gehaald worden. Scholen en experten roepen de politiek daarom op tot meer actie.

(Bron: hln.be – Afbeeldingen: Freepik)