Man eet een jaar lang alleen maar patatten. Dit gebeurde er met zijn lichaam…

Wanneer je probeert af te vallen, lijkt elk dieet een bron van frustratie te zijn. Of het nu gaat om het volledig vermijden van suiker, alleen soep eten, of jezelf beperken tot specifieke eetmomenten, het lijkt alsof bijna elk dieet ontworpen is om je ongelukkig te maken. Dus wanneer iemand beweert dat een ‘aardappeldieet’ hun leven heeft veranderd, is het moeilijk om niet op z’n minst even te luisteren.

Dit dieet werd gevolgd door Andrew Taylor, online bekend als ‘Spudfit’. Hij koos ervoor om alleen aardappelen te eten om gewicht te verliezen. Taylor vertelde dat hij kampte met voedselverslaving en woog 151,7 kilo toen hij met zijn experiment begon. En als hij zegt dat hij ‘alleen aardappelen’ at, bedoelt hij dat ook letterlijk: een heel jaar lang bestonden zijn maaltijden uitsluitend uit aardappelen.

Enorme uitdaging

Hoewel aardappelen misschien een van de meest veelzijdige ingrediënten zijn, is een dieet dat volledig uit aardappelen bestaat een enorme uitdaging. Maar wat waren de effecten op zijn lichaam? Taylor verloor meer dan 50 kilo in dat jaar en bracht zijn gewicht terug van 151,7 kilo naar 98,5 kilo. Volgens Taylor heeft het proces zijn leven volledig in positieve zin veranderd.

(lees verder onder de afbeelding)

Calcium

Aan het begin van zijn experiment vertelde Taylor aan The Independent: “Ik krijg meer dan 600% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer binnen en meer dan 400% van vitamine C, plus een flinke hoeveelheid vezels – allemaal dingen waarvan zogenaamde experts dachten dat ik er te weinig van binnenkreeg.” Toch was er één punt van zorg: calcium. Hoewel aardappelen calcium bevatten, bleek dat niet altijd voldoende. Om dit tekort te compenseren gebruikte Taylor met calcium verrijkte biologische sojamelk om aardappelpuree te maken.

Taylor gaf ook aan dat hij zijn gezondheid scherp in de gaten hield door regelmatig bloedtests te doen. Als die tests alarmerende resultaten zouden laten zien, was hij bereid extra vetten aan zijn dieet toe te voegen. Op advies van artsen combineerde hij witte en zoete aardappelen in zijn maaltijden.

Geestelijke gezondheid

Naast het fysieke effect had het dieet ook een opmerkelijke impact op zijn geestelijke gezondheid. Taylor onthulde dat hij voor zijn experiment worstelde met een klinische depressie, veroorzaakt door zijn voedselverslaving. Het dieet hielp hem zijn relatie met voedsel te resetten, wat leidde tot verbeteringen in zijn mentale welzijn. Hij merkte op dat het zijn gevoelens van angst verminderde en hem emotioneel sterker maakte.