De coronapandemie heeft een diepe indruk achtergelaten op de samenleving. Vooral de strenge lockdown en talloze maatregelen hebben het dagelijks leven sterk beïnvloed. Terwijl sommige landen kozen voor een lossere aanpak, zoals Zweden, gelooft viroloog Marc Van Ranst dat zo’n strategie niet zou werken in België.
Waarom de Zweedse aanpak niet werkt in België
Zweden koos tijdens de pandemie voor een strategie van aanbevelingen in plaats van strikte maatregelen. Burgers werden aangemoedigd om sociale contacten te beperken en afstand te houden, zonder dat er harde regels werden opgelegd. Volgens Marc Van Ranst is dit in België echter geen haalbare optie.
“Historisch gezien heeft de Belgische bevolking altijd een zekere argwaan gehad tegenover de overheid, omdat we door de eeuwen heen onder invloed stonden van grootmachten. In sommige situaties is dat gezond, maar tijdens een pandemie werkt dat eerder contraproductief. Op zulke momenten heb je afdwingbare regels nodig,” verklaart hij in een interview met Het Laatste Nieuws.
Overheidsmaatregelen: tussen noodzakelijkheid en overdrijving
Hoewel Van Ranst voorstander is van strenge maatregelen, erkent hij dat de politie en Justitie op een bepaald moment te ver gingen in de handhaving ervan. Dit leidde tot frustratie en kritiek vanuit de samenleving. Toch blijft hij ervan overtuigd dat een harde lockdown bij een toekomstige pandemie de enige effectieve aanpak is.
“Bij een nieuwe pandemie is een lockdown noodzakelijk”
Volgens Van Ranst mogen we geen illusies hebben over een alternatieve strategie als er opnieuw een pandemie uitbreekt. “Als we geen vaccins of antivirale middelen hebben, dan is een lockdown onvermijdelijk. De Zweedse aanpak zou hier simpelweg niet werken. We moeten de verwachtingen realistisch houden: zonder ingrijpende maatregelen is het niet mogelijk om een pandemie in België onder controle te houden.”
Zijn boodschap is duidelijk: mocht er een nieuwe pandemie uitbreken, dan zullen strikte maatregelen opnieuw noodzakelijk zijn om de volksgezondheid te beschermen.
(Afbeelding: screen grab YouTube)