Steven Van Gucht onthult leugens tegen ministerie
De coronacrisis mag dan officieel achter de rug zijn, het virus circuleert nog steeds onder de bevolking. Voor viroloog Steven Van Gucht was de pandemie een bijzonder intense periode, waarin hij als federaal woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum plots in de schijnwerpers kwam te staan. Wat begon als een wetenschappelijke uitdaging, groeide uit tot een maatschappelijk geladen rol met grote gevolgen voor zijn persoonlijke welzijn.
Van wetenschapper naar boegbeeld van de crisis
Van Gucht was voor de pandemie vooral actief binnen de wetenschappelijke wereld, waar hij zich richtte op onderzoek en virologie. Maar door de ernst van de coronasituatie werd hij in 2020 naar voren geschoven als een van de belangrijkste woordvoerders. Dit betekende dat hij plots dagelijks de Belgische bevolking moest toespreken, iets wat hem als wetenschapper niet meteen lag.
“Normaal communiceerde ik enkel met andere wetenschappers, niet met het brede publiek,” vertelt hij in een gesprek met VRT. Toch groeide hij al snel in zijn rol en werd hij een vertrouwd gezicht tijdens de crisis. Maar die zichtbaarheid bracht ook een keerzijde met zich mee.
Doodsbedreigingen en mentale uitputting
Zijn prominente positie maakte hem een mikpunt voor kritiek. Terwijl sommigen hem erkenden als een betrouwbare bron van informatie, zagen anderen hem als het gezicht van de lockdowns en strenge coronamaatregelen. Dit resulteerde in bakken haat, online beledigingen en zelfs doodsbedreigingen.
“Veel mensen zochten een schuldige, en ik was een van de gezichten van de crisis. De haat die ik over me heen kreeg, was soms ongezien,” vertelt hij. De constante druk en de vijandigheid eisten hun tol, en na de eerste golf van de pandemie had hij dringend nood aan rust.
Vakantie in Oostenrijk, maar het virus bleef aanwezig
Na maanden van intense stress besloot Van Gucht een vakantie te nemen. Hij koos voor een reis naar Oostenrijk, waar hij in de bergen wilde wandelen om zijn hoofd leeg te maken. Maar nog voordat hij vertrok, kreeg hij een telefoontje van de kabinetschef van Maggie De Block, destijds minister van Volksgezondheid.
“Ze vertelden me dat het virus opnieuw aan het opflakkeren was en dat ze me nodig hadden,” herinnert hij zich. Maar Van Gucht voelde dat hij echt even afstand moest nemen. “Ik loog en zei dat ik al in Duitsland was,” geeft hij met een glimlach toe. Toch kon hij het virus niet volledig loslaten. “Elke dag checkte ik het nieuws, de cijfers en mijn mails. Ook op vakantie bleef ik ermee bezig.”
Terugblik op een bewogen periode
Nu de crisis grotendeels achter ons ligt, kijkt Van Gucht met gemengde gevoelens terug op die periode. “Het was een enorme verantwoordelijkheid, maar ook een enorme belasting.” Ondanks alles blijft hij optimistisch. “We hebben veel geleerd uit deze pandemie, zowel op medisch als maatschappelijk vlak.” Zijn ervaring toont aan hoe zwaar de pandemie was, niet alleen voor de bevolking, maar ook voor de mensen die achter de schermen de crisis probeerden te beheersen.
(Afbeelding: screen grab YouTube)