Droom je van een leven in Japan? Dan is dit misschien je kans. In sommige Japanse steden worden lege woningen – ook wel akiya genoemd – helemaal gratis weggegeven. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een gratis huis in Japan, zonder aankoopprijs of zware hypotheek. Maar wie verder kijkt, ontdekt dat er wél voorwaarden aan verbonden zijn.
Japan kampt al jaren met een toenemend aantal leegstaande huizen. Meer dan 8,9 miljoen woningen zouden momenteel volledig onbewoond zijn. Vooral in landelijke regio’s staan hele straten leeg, omdat jonge Japanners massaal naar grote steden als Tokyo en Osaka trekken.
Wat is een akiya en waarom krijg je het gratis?
Een akiya is een verlaten woning – vaak eengezinswoningen – die al jaren niet meer bewoond is. Om het platteland nieuw leven in te blazen, hebben lokale overheden speciale websites gelanceerd, waaronder zogenaamde “0 Yen Real Estate”-platformen. Daarop worden deze woningen letterlijk voor 0 yen (gratis) aangeboden, zowel aan Japanners als aan buitenlanders. De huizen zijn soms verrassend ruim, en liggen in rustige gebieden omgeven door natuur. Maar het gratis prijskaartje gaat gepaard met enkele belangrijke verplichtingen.
Gratis huis, maar mét renovatieplicht
Hoewel je niets betaalt voor de aankoop van het huis, krijg je er wel een serieuze renovatieplicht bovenop. Veel van deze woningen zijn verouderd, staan al jaren leeg, en verkeren vaak in slechte staat. Gemeenten eisen dan ook dat je investeert in de opknapbeurt – je mag dus niet blijven wonen met een keuken uit de jaren ’70 of een badkamer die nauwelijks nog werkt.
Bovendien moet je het huis effectief bewonen. Het is geen vakantiewoning, maar een plek waar je je permanent moet vestigen én bijdragen aan de lokale gemeenschap. Vaak moet je zelfs een motivatiegesprek voeren met de gemeente voor je in aanmerking komt.
Verhuizen naar Japan als buitenlander: kan dat zomaar?
Voor Belgen en andere Europeanen klinkt het verleidelijk: emigreren naar Japan en een gratis huis krijgen. Maar in de praktijk is dat niet zo eenvoudig. Om in Japan te mogen wonen, heb je een geldig visum nodig. Die worden meestal alleen toegekend aan mensen die in Japan gaan werken, of al in dienst zijn van een internationaal bedrijf met vestiging in het land.
Japan blijft bovendien voorzichtig met buitenlandse immigratie, ondanks de vergrijzing en krimpende bevolking. Dus hoewel het in theorie mogelijk is, vergt het een goede voorbereiding, het juiste werkcontract én de wil om je aan te passen aan de lokale cultuur.
(Bron: Clint – Afbeelding: Unsplash)