Meer dan 100.000 Belgen financieel getroffen door nieuwe maatregeling van de regering

De federale regering onder leiding van Bart De Wever heeft een opvallende en ingrijpende beslissing genomen in het kader van de werkloosheidshervorming. Wie langer dan twee jaar werkloos is, verliest zijn recht op een uitkering. Volgens minister van Werk David Clarinval (MR) gaat het meteen om 100.102 mensen die hierdoor worden getroffen. De maatregel komt bovenop lopende gesprekken over eventuele overgangsmaatregelen om de gevolgen enigszins op te vangen.

Wie verliest zijn uitkering?

Uit de cijfers blijkt dat van de ongeveer 320.000 werkzoekenden jonger dan 55 jaar – een groep waarin 55-plussers met een lange loopbaan worden uitgesloten – meer dan 100.000 mensen al twee jaar of langer werkloos zijn. Bijna de helft van deze groep zit zelfs al vijf jaar of langer zonder werk. Voor hen betekent deze maatregel een directe stopzetting van de werkloosheidsuitkering.

Regionale verschillen: Wallonië zwaarst getroffen

De impact van de nieuwe regeling verschilt sterk per regio. Van de 100.102 getroffen werklozen wonen er:

  • 46.580 in Wallonië
  • 26.866 in Brussel
  • 26.656 in Vlaanderen

Volgens Clarinval weerspiegelt dit het verschil in werkzoekgedrag: “De VDAB in Vlaanderen is veel actiever geweest dan de Waalse en Brusselse tegenhangers. In Wallonië zijn er mensen die al hun twintigste werkloosheidsjaar ingaan. Maar werkloosheid is toch geen carrière?”

Overgangsmaatregelen en doel van de hervorming

Hoewel de maatregel definitief is, werkt de regering nog aan overgangsmaatregelen om de sociale impact te verzachten. Het doel van de hervorming is duidelijk: langdurige werkloosheid terugdringen en meer mensen aan het werk helpen. Clarinval benadrukt dat de nieuwe aanpak deel uitmaakt van een breder activeringsbeleid waarin werken opnieuw centraal komt te staan.

De komende weken wordt meer duidelijk over de exacte invulling van de overgangsregeling. Voor wie al lange tijd werkloos is, is het belangrijk om zich nu al goed te informeren over begeleidingstrajecten, opleidingen en ondersteuning via bijvoorbeeld VDAB of Forem.

(Afbeelding: Freepik)