Bijna niemand weet dit: deze handeling kan je in België verkeersboete van 58 euro opleveren

Veel Belgische bestuurders zijn zich niet bewust van de strikte regels omtrent het gebruik van de claxon. Ongeoorloofd claxonneren kan niet alleen leiden tot geluidsoverlast, maar ook tot een boete van €58. Het is daarom cruciaal om te weten in welke situaties het gebruik van de claxon is toegestaan en wanneer niet.

Wanneer is claxonneren toegestaan?

De Belgische wegcode specificeert duidelijk de omstandigheden waarin het gebruik van de claxon geoorloofd is:

  • Binnen de bebouwde kom (overdag): Claxonneren is enkel toegestaan om een dreigend ongeval te voorkomen. Bijvoorbeeld, als een andere weggebruiker je niet opmerkt en er kans is op een botsing.
  • Buiten de bebouwde kom (overdag): Naast het voorkomen van ongevallen, mag je hier ook claxonneren om een andere bestuurder te waarschuwen dat je hem of haar wilt inhalen
  • ’s Nachts (tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag): In plaats van de claxon te gebruiken, dien je kortstondig en afwisselend grootlichten en dimlichten te gebruiken om andere weggebruikers te waarschuwen, tenzij er sprake is van een onmiddellijk dreigend gevaar

In alle andere situaties is het gebruik van de claxon verboden.

Boete voor onnodig claxonneren

Het niet naleven van deze regels kan resulteren in een boete. Onnodig claxonneren wordt beschouwd als een overtreding van de eerste graad, wat betekent dat je een onmiddellijke inning van €58 riskeert. Daarnaast kunnen er administratieve kosten bijkomen.

Waarom deze strikte regels?

De claxon is primair bedoeld als waarschuwingsmiddel om de verkeersveiligheid te bevorderen. Onnodig gebruik kan leiden tot geluidsoverlast en andere weggebruikers afleiden, wat de veiligheid op de weg in gevaar brengt. Door het gebruik van de claxon te beperken tot specifieke situaties, wordt gestreefd naar een veiliger en aangenamer verkeer voor iedereen.

(Afbeelding: Freepik)