Hoewel Covid-19 officieel niet langer als wereldwijde noodsituatie wordt gezien, blijft het virus wereldwijd circuleren. In het Verenigd Koninkrijk klinkt opnieuw een duidelijke waarschuwing van artsen: het aantal besmettingen is sinds januari verdubbeld. De timing is opvallend, net nu veel gezinnen elkaar weer ontmoeten tijdens de paasvakantie.
Waarom zien we opnieuw een stijging?
Volgens Dr. Suzanne Wylie, huisarts en medisch adviseur bij IQdoctor, zijn er meerdere factoren die bijdragen aan deze recente opleving. “We merken dat nieuwe varianten van het virus gemakkelijker overdraagbaar zijn,” legt ze uit. “Tegelijk daalt de algemene immuniteit in de bevolking. Veel mensen hebben al lang geen booster meer gehad of zijn recent niet opnieuw besmet geweest, waardoor hun bescherming afneemt.”
Daar komt bij dat het koudere weer mensen vaker naar binnen drijft, waar ventilatie vaak beperkt is. “Net zoals bij andere luchtweginfecties zorgt dat voor een snellere verspreiding van het virus,” aldus Wylie.
Mildere symptomen, maar risico blijft bestaan
De meeste Covid-infecties verlopen momenteel relatief mild, zeker bij gevaccineerden. Toch blijven de klassieke symptomen herkenbaar: keelpijn, vermoeidheid, een verstopte neus en hoesten worden het vaakst genoemd. Koorts en verlies van geur of smaak komen minder vaak voor dan in eerdere golven, maar zijn nog steeds mogelijk.
Toch waarschuwen experts voor onderschatting van het virus. “Ook al zijn de symptomen meestal mild, Covid blijft een potentieel gevaar voor kwetsbare groepen,” zegt Dr. Wylie. “De brede vaccinatiecampagnes en beschikbare behandelingen helpen, maar waakzaamheid blijft noodzakelijk.”
Ouderen lopen opnieuw meer risico
Professor Steve Griffin van de Universiteit van Leeds merkt op dat de huidige stijging vooral zichtbaar is bij oudere leeftijdsgroepen. “Dat maakt het lentevaccin extra belangrijk,” benadrukt hij. De voorjaarsprik is bedoeld om het risico op ernstige ziekte te verlagen bij mensen met een verhoogd gezondheidsrisico.
Nieuwe pandemie onwaarschijnlijk, maar…
Een nieuwe wereldwijde gezondheidscrisis zoals in 2020 lijkt niet aan de orde. “We hebben nu meer kennis, betere vaccins en effectievere behandelingen dan tijdens de eerste uitbraak,” stelt Dr. Wylie gerust. Toch blijft het belangrijk dat mensen bij ziekte thuisblijven en kwetsbaren beschermen. Covid mag dan grotendeels uit het dagelijkse nieuws verdwenen zijn, volledig weg is het virus nog lang niet. De stille terugkeer herinnert ons eraan dat voorzichtigheid, zeker tijdens drukke feestperiodes, geen overbodige luxe is.
(Afbeelding: Freepik)