Nu bezorgdheid groeit: is het zinvol om de eieren van je kippen te laten testen op PFAS?

De bezorgdheid rond PFAS in eieren van eigen kippen groeit ook in België. Steeds meer hobbykwekers vragen zich af of het veilig is om hun eigen eieren nog te eten, nu onderzoeken aantonen dat ook in ons land de bodem op sommige plaatsen verontreinigd is met PFAS. Maar is het zinvol om je eieren te laten testen op deze schadelijke stoffen?

Wat zijn PFAS en waarom zijn ze een probleem?

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die gebruikt worden in tal van industriële toepassingen, zoals brandblusschuim, anti-aanbaklagen en textiel. Ze breken nauwelijks af in het milieu en stapelen zich op in het menselijk lichaam. Langdurige blootstelling aan PFAS kan volgens gezondheidsinstanties leiden tot leverproblemen, een verstoord immuunsysteem en zelfs een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker.

PFAS in Belgische eieren: ook hier een risico?

In Vlaanderen werd in het kader van het 3M-schandaal rond Zwijndrecht duidelijk dat ook eieren van eigen kippen verhoogde PFAS-waarden kunnen bevatten. Uit analyses van het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid bleek dat eieren van kippen die in de buurt van vervuilde grond scharrelen, vaak niet aan de gezondheidsnormen voldoen. Vooral in regio’s rond industrie of waterlopen is de kans op besmetting hoger. In 2022 adviseerde de Vlaamse overheid al om in een straal van 5 km rond de 3M-site in Zwijndrecht geen eieren van eigen kippen meer te consumeren.

Is het zinvol om je eieren te laten testen op PFAS?

Technisch gezien is het mogelijk om eieren van eigen kippen te laten testen op PFAS in een erkend laboratorium. Maar voor de doorsnee particulier is dit niet evident:

  • De prijs van een test kan oplopen tot enkele honderden euro’s.
  • Niet elk labo biedt deze dienst aan voor particulieren.
  • Resultaten zijn vaak pas na enkele weken beschikbaar.

Voor veel hobbykwekers is het dus niet haalbaar of betaalbaar om individuele testen uit te voeren.

Wat zijn de alternatieven?

Gezien de moeilijkheid om eieren accuraat te laten testen én de mogelijke gezondheidsrisico’s, raden Vlaamse gezondheidsinstanties aan om voorzichtig te zijn. In risicogebieden is het het veiligst om eieren uit gecontroleerde productie – zoals uit de supermarkt – te gebruiken. Deze worden regelmatig gecontroleerd op PFAS en andere verontreinigingen.

Conclusie: voorzichtigheid is geboden

Hoewel het mogelijk is om de PFAS-waarden in eieren van eigen kippen te laten meten, is het voor de meeste mensen niet praktisch. De kosten en beperkte toegang tot betrouwbare laboratoria maken dit moeilijk. In gebieden met mogelijke PFAS-vervuiling is het voorlopig beter om het zekere voor het onzekere te nemen en de eieren van eigen kippen niet te consumeren. Blijf in elk geval de officiële aanbevelingen van de Vlaamse overheid en Agentschap Zorg & Gezondheid volgen, want het PFAS-dossier blijft evolueren.

(Afbeelding: Unsplash)