Recentelijk zijn er wijzigingen doorgevoerd in de Belgische autokeuring, met name op het gebied van banden. Deze veranderingen hebben geleid tot zorgen bij mobiliteitsorganisaties zoals VAB, die waarschuwen voor mogelijke negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid.
Wat houden de nieuwe regels in?
Vanaf 1 december 2024 is het toegestaan om op dezelfde as van een voertuig banden van verschillende merken, profielen en kwaliteitslabels te monteren, zolang ze dezelfde maat en structuur hebben. Voorheen was het verplicht om identieke banden op dezelfde as te hebben.
Daarnaast is de minimale snelheidsindex voor banden vastgesteld op 160 km/u, ongeacht de maximale snelheid van het voertuig. Indien de snelheidsindex van de banden lager is dan de maximumsnelheid van het voertuig, moet er een waarschuwingslabel met de toegestane maximumsnelheid op het dashboard worden aangebracht.
Bezorgdheid over veiligheid
VAB uit stevige bezorgdheid over deze versoepeling in de regelgeving. Volgens de organisatie kan het combineren van banden met verschillende kwaliteitslabels leiden tot onvoorspelbaar rijgedrag. Dit kan zich uiten in langere remafstanden en onverwachte stuurreacties, vooral bij nat wegdek of tijdens plotse manoeuvres.
De organisatie raadt aan om altijd banden van hetzelfde Europese kwaliteitslabel (zoals A/A of B/B) op één as te gebruiken en zeker geen A-label band te combineren met een C-label band. Door te zorgen dat banden op dezelfde as qua kwaliteit overeenkomen, verklein je het risico op ongelukken en houd je je voertuig stabiel, zelfs in noodsituaties.
Advies aan automobilisten
Hoewel de wetgeving nu meer toelaat, benadrukt VAB dat dit niet betekent dat het ook een verstandige keuze is. De organisatie roept bestuurders op om bewust voor veiligheid te kiezen en niet alleen af te gaan op wat wettelijk is toegestaan. Het combineren van banden met verschillende eigenschappen kan de controle over het voertuig verminderen en het risico op ongevallen verhogen.
Het is belangrijk dat automobilisten zich bewust zijn van de mogelijke gevolgen van deze nieuwe regelgeving en proactief maatregelen nemen om de veiligheid op de weg te waarborgen.
(Afbeelding: YouTube)