Dit soort jobs gaat in België voor grote problemen zorgen, zeggen de vakbonden

De Belgische arbeidsmarkt staat voor grote veranderingen. De overheid wil flexi-jobs uitbreiden naar alle sectoren en het toegestane bijverdienplafond verhogen. Hoewel dit op het eerste gezicht positief lijkt, zijn vakbonden kritisch en waarschuwen ze voor mogelijke negatieve effecten op voltijdse arbeid en de sociale bescherming.

Wat zijn flexi-jobs precies?

Flexi-jobs maken het mogelijk om naast een hoofdberoep fiscaal voordelig bij te verdienen. Oorspronkelijk waren ze bedoeld voor specifieke sectoren, zoals horeca en retail. Maar als het plan van de regering doorgaat, wordt dit systeem opengesteld voor alle sectoren in België.

De voordelen voor werknemers

Dankzij het verhoogde plafond voor bijverdienen kunnen mensen aanzienlijk meer belastingvrij extra inkomsten genereren. Dit maakt het aantrekkelijk om deeltijds te werken en daarnaast een flexi-job uit te oefenen, wat zorgt voor meer financiële ruimte en flexibiliteit.

Bezorgdheid bij vakbonden

Vakbonden trekken aan de alarmbel. Ze stellen dat het belastingtechnisch aantrekkelijker wordt om vier vijfde te werken met een flexi-job dan om voltijds aan de slag te blijven. Dat kan ertoe leiden dat werknemers minder uren gaan presteren in hun hoofdjob, wat volgens de bonden een structureel risico vormt voor de werkgelegenheid op lange termijn.

Mogelijke verschuiving op de arbeidsmarkt

De uitbreiding van het systeem zou een mentaliteitsverandering kunnen teweegbrengen. Werknemers zouden bewust kiezen voor deeltijdse contracten, gecombineerd met flexi-jobs, om fiscaal te profiteren. Dit kan de voltijdse werkcultuur onder druk zetten en vragen oproepen over de houdbaarheid van ons sociale zekerheidssysteem.

(Afbeelding: Unsplash)