De Vlaamse natuur snakt naar verfrissing, maar voorlopig blijft het kurkdroog. De laatste twee maanden behoren tot de droogste periodes sinds het KMI begon met metingen, en er lijkt geen onmiddellijke verbetering in zicht. De impact op landbouw, natuur en openbare veiligheid neemt intussen toe.
Volgens Frank Deboosere, voormalig weerman en nog steeds een gezaghebbende stem in weerberichtgeving, hoeven we op korte termijn geen regenbuien te verwachten. De vooruitzichten zijn duidelijk: het droge en zonnige weer houdt voorlopig aan.
Zonnige dagen, maar sombere vooruitzichten
We genieten van warme lentedagen met stralende zon, maar onder de oppervlakte groeit de bezorgdheid. De weermodellen tonen tot minstens het midden van volgende week geen significante neerslag. “Misschien komt er wat regen tegen woensdag of donderdag,” zegt Deboosere, “maar ook dat lijkt beperkt te blijven.”
Zonder voldoende regen krijgen planten, bomen en gewassen het steeds moeilijker. Zelfs diepgewortelde vegetatie begint tekenen van stress te vertonen. Voor landbouwers is dit ronduit zorgwekkend: zonder regenwater riskeren ze mislukte oogsten en financiële schade.
Code rood in natuurgebieden: risico op branden neemt toe
De aanhoudende droogte verhoogt het risico op natuurbranden aanzienlijk. In meerdere Vlaamse provincies, waaronder Limburg en Antwerpen, is inmiddels code rood afgekondigd. Dat betekent dat de natuurgebieden extreem brandbaar zijn en dat een kleine vonk al voldoende kan zijn voor een grote brand.
Wandelaars en fietsers worden opgeroepen om bijzonder waakzaam te zijn. Barbecues, kampvuren en het weggooien van sigarettenpeuken in de natuur zijn ten strengste afgeraden. Een kleine onoplettendheid kan fatale gevolgen hebben voor grote stukken bos of heide.
Strenge maatregelen tegen watergebruik
Om verdere schade te beperken, hebben de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Antwerpen al een oppompverbod uitgevaardigd. Dat betekent dat landbouwers en andere gebruikers geen water meer mogen halen uit kleinere waterlopen die niet bevaarbaar zijn.
Deze maatregel moet het resterende water beschermen en de natuur wat ademruimte geven. Toch zorgt dit voor frustratie bij boeren, die hun gewassen nu moeilijker kunnen bewateren. Voor veel van hen wordt het een race tegen de klok.
Waarom regen uitblijft: een standvastig hogedrukgebied
De oorzaak van het aanhoudende droge weer is een hardnekkig hogedrukgebied boven West-Europa. Dat zorgt voor blauwe luchten en aangename temperaturen, maar blokkeert ook de passage van regenfronten.
Zolang dat systeem niet verschuift, blijven we in een droogtemodus. Zelfs als er op termijn regen aankomt, zal het lang duren voor de natuur zich herstelt. De droogte van dit voorjaar zou dus wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben tot diep in de zomer.
(Afbeelding: YouTube)