Koen Wauters loopt op zijn eigen limieten: “Opgeven moet soms”

Koen Wauters is al jaren een vertrouwd gezicht op het scherm. Van muziek tot televisie, zijn veelzijdigheid blijft indruk maken. Toch blijkt achter de schermen dat niet alles vanzelf gaat. In avontuurlijke programma’s zoals Wauters vs Waes en Special Forces stuitte hij meermaals op de grenzen van zijn kunnen – zowel fysiek als mentaal.

Geen superheld: ook Koen heeft grenzen

“Het is belangrijk om te weten waar je limieten liggen,” zegt Koen Wauters. In extreme omstandigheden, zoals die in zware realityprogramma’s, komt die grens vaak sneller in zicht dan verwacht. Het vergt moed om dat toe te geven. Koen benadrukt dat je je lichaam en geest serieus moet nemen. “Als je voelt dat je echt aan je limiet zit, dan is stoppen geen zwaktebod. Het is juist verstandig.”

“Opgeven is soms de juiste keuze”

Veel mensen associëren opgeven met falen, maar Wauters ziet dat anders. Volgens hem is erkennen dat je niet verder kunt juist een teken van kracht en verantwoordelijkheid. Zeker als vader wil hij het goede voorbeeld geven. “Wat voor boodschap geef ik als ik koste wat het kost blijf doorgaan, terwijl ik mezelf kapotmaak?”

Koen Wauters is inmiddels midden vijftig en voelt duidelijk dat zijn lichaam niet meer zo veerkrachtig is als vroeger. “Tien jaar geleden had ik sommige uitdagingen misschien nog aangekund, maar nu merk ik dat er slijtage zit op mijn lijf. Je moet realistisch blijven.” In programma’s zoals Special Forces, waar deelnemers tot het uiterste gaan, merkte hij dat het fysiek echt niet meer haalbaar was om door te zetten tot het einde. (lees verder onder de afbeelding)

Koen Wauters

“Vergelijken heeft geen zin”

Wauters benadrukt dat ieder lichaam anders is en dat het weinig zin heeft om jezelf te meten aan anderen. In extreme formats als De Expeditie of Special Forces is het doorzettingsvermogen van mensen indrukwekkend, maar ook gevaarlijk als grenzen genegeerd worden. “Volhouden is knap, maar er moet ruimte blijven voor zelfzorg en eerlijkheid.”

Naast de fysieke belasting is ook de mentale druk niet te onderschatten. Camera’s, verwachtingen, concurrentie: het is een cocktail die mentaal uitputtend kan zijn. Koen geeft toe dat hij daar gevoelig voor is. “Je wilt niet de eerste zijn die afhaakt, je wilt je publiek niet teleurstellen. Maar uiteindelijk moet je voor jezelf kiezen.”

Voorbeeldfunctie

Koen hecht veel belang aan zijn rol als vader. Hij wil aan zijn kinderen tonen dat kwetsbaarheid geen zwakte is. Op tijd stoppen betekent in zijn ogen dat je verantwoordelijkheid neemt. Het is een boodschap die haaks staat op de cultuur van ‘altijd maar doorgaan’, die nog vaak heerst in de entertainmentwereld.

Wat Koen vooral wil meegeven, is dat het erkennen van je limieten niet het einde betekent – maar juist het begin van een nieuwe manier van denken. Het helpt je beter voor jezelf te zorgen en met meer rust naar jezelf te kijken. “Stoppen betekent niet dat je opgeeft, maar dat je jezelf serieus neemt.”

Koen Wauters blijft zichzelf heruitvinden

Ondanks de fysieke uitdagingen en mentale drempels blijft Koen Wauters actief. Hij kiest zijn projecten bewuster en kijkt met een open blik naar wat nog wél kan. Zijn verhaal is er één van balans, realisme en durven loslaten – iets waar velen een voorbeeld aan kunnen nemen.

GERELATEERDE ARTIKELS:

(Afbeeldingen: VTM)