Een reddingsstrook is een vrije doorgang tussen voertuigen op de snelweg, en wist je dat deze je ook een verkeersboete kan opleveren? Het is speciaal bedoeld voor hulpdiensten. Wanneer het verkeer vastloopt door file of een ongeval, is het cruciaal dat ambulances, brandweer en politie ongehinderd hun weg kunnen vervolgen. In landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië is het wettelijk verplicht om automatisch ruimte te maken zodra het verkeer vertraagt. Maar hoe zit dat eigenlijk in België?
Situatie in België: is het verplicht?
In België is het op dit moment nog niet wettelijk verplicht om spontaan een reddingsstrook te vormen bij filevorming op de autosnelweg. De huidige wegcode bevat geen expliciete bepaling die stelt dat het nalaten van het vormen van zo’n doorgang een verkeersovertreding is. Toch wordt het wél sterk aangeraden door onder andere hulpdiensten en het Vias Institute, de Belgische organisatie voor verkeersveiligheid.
Verandering op komst?
Hoewel het nog niet in de wet staat, wordt er op federaal niveau al enkele jaren nagedacht over de invoering van een verplichte reddingsstrook, naar het voorbeeld van onze buurlanden. Verkeersveiligheidsorganisaties voeren hierbij de druk op. De verwachting is dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de regelgeving aangepast wordt en de verplichting ook in België wettelijk verankerd wordt.
Kan je een verkeersboete krijgen?
Doordat er momenteel geen expliciete verplichting is, kun je niet automatisch beboet worden voor het nalaten van een reddingsstrook. Maar dat betekent niet dat je zonder gevolgen alles kunt doen in een file. Wanneer je een hulpdienst actief blokkeert of hindert, kan dat wel degelijk een verkeersovertreding zijn. In dat geval riskeer je een boete of een proces-verbaal wegens het hinderen van prioritaire voertuigen. (lees verder onder de afbeelding)
Juridisch grijze zone
Het gaat dus niet zozeer om het niet vormen van de reddingsstrook zelf, maar eerder om je algemene gedrag op de weg. In de praktijk zijn er al situaties geweest waarbij bestuurders effectief werden beboet omdat ze de doorgang voor bijvoorbeeld een ziekenwagen blokkeerden. Dit toont aan dat je gedrag in het verkeer altijd beoordeeld wordt binnen de bredere context van veiligheid en verantwoordelijkheid.
Hoe vorm je correct een reddingsstrook?
Ook al is het (nog) niet verplicht, het is belangrijk om te weten hoe je een reddingsstrook correct vormt. Dit is hoe je het doet:
- Op wegen met twee rijstroken: voertuigen op de linkerrijstrook gaan zo ver mogelijk naar links, voertuigen op de rechterstrook wijken uit naar rechts.
- Op wegen met drie of meer rijstroken: enkel de uiterst linkse rijstrook wijkt uit naar links. Alle andere rijstroken schuiven zoveel mogelijk naar rechts op.
Zodra het verkeer weer vlot begint te rijden, mag iedereen weer de oorspronkelijke rijrichting hervatten.
Waarom een reddingsstrook levens kan redden
Elke seconde telt bij een ongeval. Hoe sneller een ambulance of brandweerwagen ter plaatse is, hoe groter de kans op een goede afloop. Het vormen van een reddingsstrook is dan ook geen overbodige luxe, maar een levensreddende handeling. Bovendien voorkomt het extra filevorming, omdat hulpdiensten sneller de situatie kunnen oplossen.
Andere Europese landen als voorbeeld
In Duitsland is de reddingsstrook al sinds 2016 verplicht. Daar is men gewend geraakt aan het systeem, wat resulteert in snellere hulpverlening én minder chaos op de weg. Oostenrijk, Slovenië en Tsjechië hebben vergelijkbare regels. Deze voorbeelden tonen aan dat duidelijke wetgeving én bewustzijn bij de weggebruiker essentieel zijn.
Hoewel je in België voorlopig niet direct een boete krijgt voor het niet vormen van een reddingsstrook, blijft het een kwestie van burgerzin en verkeersveiligheid. Je kunt dus misschien nog wegkomen zonder sanctie, maar dat betekent niet dat je geen verantwoordelijkheid draagt. In noodsituaties kan jouw correcte gedrag een cruciaal verschil maken.
GERELATEERDE ARTIKELEN:
(Afbeeldingen: Unsplash)
Samuel is onze redacteur die met veel passie schrijft over al het nieuws uit binnenland en buitenland, en sportnieuws. Al jaren is hij gepassioneerd door nieuws heet van de naald en dat reflecteert helemaal in de artikels die hij schrijft.