Verwarmen op gas: wordt het binnenkort verboden in Vlaanderen?

De energietransitie in Vlaanderen roept heel wat vragen op bij bewoners. Eén van de meest prangende is: mag je je woning binnenkort nog verwarmen op gas? Het antwoord daarop is genuanceerd. Hoewel er strengere regels gelden voor nieuwbouwprojecten, hoeven eigenaars van bestaande woningen zich voorlopig geen zorgen te maken. We leggen hieronder uit hoe de regelgeving precies in elkaar zit, wat er verandert voor nieuwbouw én wat je mag verwachten voor de toekomst van verwarmen op gas.

Bestaande woningen: voorlopig geen verbod

Wie in een bestaande woning woont in Vlaanderen, mag voorlopig blijven verwarmen op gas. Of je nu huurt of eigenaar bent, of je pas verhuisd bent of al jaren op dezelfde plek woont — er is geen verbod op het gebruik van aardgas in bestaande gebouwen. Dat betekent dat je je huidige gasketel mag blijven gebruiken en in de meeste gevallen zelfs nog mag vervangen als die stuk gaat.

Nieuwbouw zonder gas: sinds 2023 verplicht

Heel anders ligt het bij wie plannen heeft om te bouwen. Sinds 2023 geldt in Vlaanderen een verbod op de installatie van een gasketel in nieuwbouwwoningen. Wie een nieuwe woning zet, zal moeten kiezen voor een alternatief verwarmingssysteem, zoals een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet of een ander klimaatvriendelijk systeem. Ook wie een bestaande woning volledig sloopt om daarna opnieuw op te bouwen, valt onder deze regelgeving.

Grootschalige projecten eerder aangepakt

Voor grotere bouwprojecten, zoals verkavelingen en appartementsgebouwen, gelden deze regels al langer. Die moeten al sinds enkele jaren fossielvrij verwarmd worden. Projectontwikkelaars zijn verplicht om andere oplossingen te zoeken dan aardgas. Op die manier probeert de Vlaamse overheid de klimaatdoelstellingen te halen en de CO₂-uitstoot van nieuwe gebouwen te verlagen. (lees verder onder de afbeelding)

verwarmen op gas

Uitzonderingen blijven mogelijk

In uitzonderlijke situaties kan het nog steeds toegestaan zijn om een gasketel te plaatsen, bijvoorbeeld wanneer geen enkel alternatief technisch haalbaar blijkt. Zulke gevallen moeten meestal individueel worden beoordeeld en onderbouwd. Dat betekent dat het gasverbod in nieuwbouw niet voor 100% absoluut is, maar de lat ligt wel erg hoog.

Brussel en Wallonië trekken andere lijnen

In het zuiden van het land ziet de toekomst van verwarmen op gas er anders uit. In Brussel en Wallonië mogen vanaf 2035 geen nieuwe gasketels meer geïnstalleerd worden, ook niet in bestaande woningen. Zelfs het vervangen van een oude ketel door een nieuwe op gas zal vanaf dat jaar verboden zijn. Deze regel geldt dus ook als je niets aan je huis verandert, wat een veel striktere aanpak is dan in Vlaanderen.

Waarom gas aan banden leggen?

De beperking op het gebruik van aardgas kadert in de bredere energietransitie. Aardgas is weliswaar minder vervuilend dan stookolie, maar het blijft een fossiele brandstof die bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen. Door stap voor stap gas uit woningen te weren, willen de overheden de overstap naar hernieuwbare energie versnellen en de klimaatdoelen van 2050 helpen halen.

Wat zijn de alternatieven?

Voor nieuwbouw en verbouwingen zonder gasketel zijn er verschillende alternatieven beschikbaar:

  • Warmtepompen, zowel lucht-lucht als lucht-water
  • Zonneboilers in combinatie met elektrische bijverwarming
  • Biomassaketels of pelletkachels (waar toegestaan)
  • Aansluiting op een warmtenet, waar beschikbaar

De keuze hangt af van het type woning, de isolatiegraad en het beschikbare budget.

Wat als je vandaag een nieuwe ketel wil plaatsen?

Woon je in een bestaande woning in Vlaanderen, dan mag je vandaag nog steeds een nieuwe gasketel laten installeren ter vervanging van een oude. Toch wordt het sterk aangeraden om te kijken naar duurzamere alternatieven — niet alleen om milieuredenen, maar ook om voorbereid te zijn op toekomstige wetgeving. Bovendien zijn er subsidies beschikbaar voor wie investeert in een energiezuinige oplossing.

Conclusie

Verwarmen op gas is in Vlaanderen nog steeds toegestaan voor bestaande woningen, maar de tijd van nieuwe gasketels lijkt stilaan voorbij. Zeker voor nieuwbouwprojecten is het hoofdstuk ‘gas’ afgesloten. Wie vooruit wil denken, doet er goed aan om nu al te investeren in alternatieve verwarmingsvormen. De energietransitie is volop aan de gang — en vroeg of laat zal iedereen eraan moeten geloven.

(Afbeeldingen: Freepik)