Je badhanddoek vervangen: zo vaak moet je dat doen volgens experts

Badhanddoeken zijn een essentieel onderdeel van onze dagelijkse hygiëne. Maar hoewel we ze gebruiken om schoon te worden, vergeten we vaak dat ze zélf ook vuil worden. Hoe vaak moet je je badhanddoek vervangen? Het antwoord is belangrijker voor je gezondheid dan je misschien denkt.

De onzichtbare viezigheid in je handdoek

Elke keer dat je een handdoek gebruikt, blijft er vocht achter in de vezels. Dat vocht, gecombineerd met huidschilfers, bacteriën en zeepresten, vormt een ideale voedingsbodem voor micro-organismen. Binnen enkele dagen kan een handdoek al muf gaan ruiken of zelfs schimmel bevatten, ook al ziet hij er nog schoon uit.

Badhanddoek vervangen: wanneer is het tijd

Experts adviseren om een badhanddoek na drie keer gebruik te vervangen en te wassen. Gebruik je hem dagelijks? Dan is het dus verstandig om hem na maximaal drie dagen in de wasmand te gooien. Heb je een handdoek in een vochtige badkamer hangen die niet goed droogt? Dan is vervangen nog eerder aan te raden, soms al na één of twee dagen.

Wat zijn de risico’s van te lang wachten?

Te lang wachten met het vervangen van je badhanddoek kan leiden tot huidirritatie, acne, of zelfs infecties. Zeker bij mensen met een gevoelige huid of huidaandoeningen is het belangrijk om de hygiëne van handdoeken serieus te nemen. Bacteriën zoals Staphylococcus aureus kunnen zich snel vermenigvuldigen in vochtige handdoeken.

Badhanddoeken wassen: dit is het beste wasadvies

Om bacteriën en schimmels effectief te doden, was je badhanddoeken het best op minimaal 60 graden Celsius. Gebruik bij voorkeur geen wasverzachter, want die legt een vettig laagje op de vezels waardoor handdoeken minder goed vocht opnemen. Drogen aan de lucht is prima, maar een droogbeurt in de wasdroger maakt ze extra zacht én hygiënisch.

Herken de signalen

Naast regelmatig wassen is tijdig je badhanddoek vervangen ook cruciaal. Een versleten handdoek die dun, stug of rafelig is geworden, droogt minder goed en is moeilijker schoon te krijgen. Over het algemeen kun je handdoeken na ongeveer twee jaar intensief gebruik het beste vervangen door nieuwe exemplaren.

Tips om je handdoeken langer fris te houden

Laat je handdoek na gebruik goed drogen door hem open te hangen aan een haak of stang. Vermijd het ophangen over een dichte radiator, want dat houdt vocht vast. Gebruik ook voldoende handdoeken in roulatie, zodat elke handdoek de tijd krijgt om goed te drogen voordat je hem opnieuw gebruikt.

Als je handdoeken muf blijven ruiken, zelfs na het wassen, kan het helpen om af en toe te wassen met een scheutje azijn of baking soda. Deze natuurlijke middelen neutraliseren geurtjes en verwijderen achtergebleven zeepresten. Let wel op dat je dit niet te vaak doet om de vezels te beschermen. Hieronder trouwens nog een handige tip om handdoeken te vouwen…

GERELATEERD ARTIKEL:

(Afbeelding: Freepik)