De minimumsnelheid op Belgische snelwegen is 70 kilometer per uur. Deze regel is niet zomaar ingevoerd: het doel is om het verkeer vlot en veilig te laten verlopen. Bestuurders die zonder geldige reden langzamer dan deze snelheid rijden, kunnen gevaar opleveren voor zichzelf en anderen. Langzaam rijdende voertuigen kunnen onverwachte situaties veroorzaken, vooral wanneer het verschil in snelheid met andere weggebruikers te groot wordt.
Verkeersveiligheid en doorstroming
De minimumsnelheid op Belgische snelwegen draagt bij aan een vlottere verkeersdoorstroming. Wanneer voertuigen zich houden aan een minimale snelheid, wordt het risico op kop-staartbotsingen, inhaalmanoeuvres en onverwachte uitwijkacties verkleind. Trager verkeer vormt namelijk een obstakel voor andere automobilisten, die zich vaak onverwacht moeten aanpassen aan de lagere snelheid.
Wanneer mag je trager dan 70 km/u rijden?
Hoewel de wet duidelijk is over de minimumnorm, zijn er uitzonderingen waarbij het toegelaten is om onder de minimumsnelheid op de snelweg te rijden. Dit geldt bijvoorbeeld in volgende situaties:
- Verkeersopstoppingen: Bij filevorming is het onvermijdelijk om langzamer te rijden of zelfs stil te staan.
- Slechte weersomstandigheden: Bij hevige regen, sneeuwval of dichte mist is het veiliger om je snelheid aan te passen aan de omstandigheden.
- Ongevallen of obstakels: Als er een ongeval heeft plaatsgevonden of er zich een hindernis op de weg bevindt, is trager rijden gerechtvaardigd.
In al deze situaties staat de veiligheid van de weggebruikers voorop. Het aanpassen van je snelheid aan de omstandigheden is zelfs wettelijk verplicht.
Is te traag rijden strafbaar?
Ja, het niet naleven van de minimumsnelheid op Belgische snelwegen zonder geldige reden wordt beschouwd als een overtreding van de eerste graad. Bestuurders die zonder reden trager dan 70 km/u rijden, kunnen hiervoor een boete van 58 euro krijgen. Daarnaast stelt artikel 10.2 van de wegcode dat je andere weggebruikers niet onnodig mag hinderen. Trager rijden dan nodig wordt dus niet alleen als gevaarlijk beschouwd, het is ook wettelijk strafbaar. (lees verder onder de afbeelding)
Voor wie geldt de minimumsnelheid?
De regel is van toepassing op alle motorvoertuigen die zich op de autosnelweg bevinden. Bestuurders moeten er dus voor zorgen dat hun voertuig technisch in staat is om een constante snelheid van minstens 70 km/u aan te houden. Wie dat niet kan, mag simpelweg de snelweg niet op.
Wie mag er niet op de snelweg rijden?
Voertuigen die niet in staat zijn om de minimumsnelheid op de autosnelweg te halen, worden uitgesloten van gebruik van deze wegen. Dit omvat onder meer:
- Bromfietsen
- Landbouwvoertuigen
- Voertuigen met een wettelijke of technische maximumsnelheid onder de 70 km/u
Dit verbod dient zowel de veiligheid van de bestuurder zelf als die van andere weggebruikers. Trage voertuigen zouden de normale gang van het verkeer namelijk ernstig verstoren.
Opletten bij in- en uitvoegen
Een veelvoorkomend probleem is dat bestuurders bij het oprijden van de snelweg onvoldoende snelheid maken. Hierdoor ontstaan gevaarlijke situaties. Het is belangrijk dat bestuurders bij het invoegen snel genoeg accelereren om mee te komen met het doorgaande verkeer. Wie onder de minimumsnelheid op Belgische snelwegen blijft tijdens het invoegen, riskeert niet alleen een boete, maar ook een potentieel ongeval.
Minimumsnelheid geldt ook voor vrachtverkeer
Ook vrachtwagens en bussen zijn gebonden aan de minimumsnelheid. Hoewel zij vaak een lagere maximumsnelheid mogen rijden dan auto’s, moeten ook zij zich houden aan de minimumnorm. Slechts bij technische defecten of noodsituaties kan van deze regel worden afgeweken, mits men zich op een veilige manier van de rijbaan verwijdert.
Conclusie: snelheid aanpassen, maar niet té traag
De minimumsnelheid op Belgische snelwegen is een essentieel onderdeel van de verkeersveiligheid. Het helpt om de snelheid op de weg te harmoniseren en voorkomt abrupte snelheidsonderscheid die kunnen leiden tot ongevallen. Wie zonder reden onder de 70 km/u rijdt, riskeert niet alleen een boete, maar brengt ook zichzelf en anderen in gevaar. Pas dus altijd je snelheid aan de omstandigheden aan, maar blijf waakzaam dat je niet onnodig traag rijdt.
GERELATEERD ARTIKEL:
(Afbeeldingen: Unsplash)
Samuel is onze redacteur die met veel passie schrijft over al het nieuws uit binnenland en buitenland, en sportnieuws. Al jaren is hij gepassioneerd door nieuws heet van de naald en dat reflecteert helemaal in de artikels die hij schrijft.