De discussie rond het gebruik van sociale media door minderjarigen laait weer op. In een tijd waarin tieners steeds jonger toegang krijgen tot smartphones en online platforms, klinken er steeds meer bezorgde stemmen. Is het tijd om een leeftijdsgrens in te voeren voor sociale media? Familie-acteur Roel Vanderstukken legt uit hoe hij het aanpakt bij zijn zoon Toots.
Roel Vanderstukken trekt grenzen voor zijn zoon
Acteur en zanger Roel Vanderstukken maakt zich zorgen over de invloed van sociale media op zijn zoon Toots. Hoewel hij zijn kind niet volledig wil afschermen van de digitale wereld, vindt hij het belangrijk om bepaalde grenzen te stellen. “Toots kreeg zijn eerste gsm op zijn twaalfde,” vertelt hij. “Sindsdien gebruikt hij vooral Snapchat om met vrienden te praten.”
De valkuilen van de digitale wereld
De bekende Vlaming merkt dat er via sociale media steeds meer content circuleert die niet geschikt is voor jongeren. Vooral de opkomst van vrouwonvriendelijke influencers baart hem zorgen. “Veel jonge jongens volgen figuren die totaal verkeerde waarden uitdragen. Dat wil je als ouder natuurlijk niet.”
Grenzen stellen zonder vertrouwen te verliezen
Toch kiest Roel niet voor een hardhandige aanpak. Hij wil zijn zoon ruimte geven om te groeien. “Ik wil geen controlefreak zijn. Als ouder moet je balanceren tussen toezicht houden en vertrouwen geven. Toots is een puber en moet zijn eigen weg kunnen zoeken.”
Het belang van open communicatie
Wat voor Roel Vanderstukken telt, is dat zijn zoon weet dat hij altijd bij zijn ouders terechtkan. “Zolang hij zich normaal gedraagt en geen alarmerende dingen zegt, laten we hem begaan. Maar we houden altijd de deur open voor een gesprek. Dat is cruciaal.” (lees verder onder de afbeelding)
Privacy is heilig voor het gezin
Niet alleen de mentale impact van sociale media speelt een rol. Roel en zijn partner Anne-Sophie zijn ook bezorgd om hun privacy. “We willen niet dat beelden uit ons gezinsleven zomaar online verschijnen. Wat wij thuis doen, blijft tussen ons.”
De rol van ouders in het digitale tijdperk
Roel Vanderstukken onderstreept hoe belangrijk het is dat ouders betrokken blijven. “Je kan sociale media niet volledig weren, maar je kan wel begeleiden. Jongeren moeten leren omgaan met wat ze online zien en delen.”
Jongeren én ouders moeten mediawijs zijn
Volgens experts is het niet enkel de taak van jongeren om bewust om te gaan met sociale media – ook ouders moeten mediawijs zijn. Roel toont met zijn aanpak dat bewust ouderschap in de digitale tijd niet betekent dat je alles verbiedt, maar wel dat je grenzen stelt én aanwezig bent.
Een generatie in transitie
De generatie van Roel Vanderstukken groeit op in een totaal andere wereld dan die van hun kinderen. Door het gesprek open te houden en wederzijds vertrouwen te versterken, hoopt hij dat Toots leert hoe hij sociale media op een gezonde manier kan gebruiken. “We willen hem geen angst aanjagen, maar wel bewust maken.”
(Afbeeldingen: VTM)
Sara is onze redacteur die met veel passie schrijft over alle onderwerpen die met de Vlaamse showbizz te maken hebben. Alle jaren is ze gepassioneerd door BV’s en de Vlaamse showbizz en dat reflecteert helemaal in de artikels die ze schrijft.