Alles wat je moet weten over de nieuwe coronavariant

In Frankrijk is recent voor het eerst officieel een nieuwe coronavariant vastgesteld. Het gaat om de stam NB.1.8.1, die momenteel in China verantwoordelijk is voor een sterke toename van het aantal coronabesmettingen. Ook andere Aziatische landen merken een duidelijke impact van deze variant. De aanwezigheid ervan in Frankrijk luidt mogelijk een nieuwe fase in voor het virus op het Europese vasteland.

Wat weten we over variant NB.1.8.1?

De NB.1.8.1-variant werd de afgelopen maanden steeds vaker gemeld in China, met name in Hongkong. Daar zorgt de stam voor het hoogste aantal besmettingen in meer dan een jaar tijd. Dezelfde trend wordt opgemerkt in Taiwan, waar de druk op de ziekenhuizen toeneemt en het aantal overlijdens stijgt. De variant lijkt dus meer te zijn dan zomaar een mutatie: ze brengt zichtbare gevolgen met zich mee voor de volksgezondheid.

Eerste gevallen vastgesteld in Frankrijk

Het Nationaal Referentiecentrum in Lyon bevestigt dat er vier besmettingen met de nieuwe coronavariant zijn vastgesteld in Frankrijk. Het gaat zowel om ziekenhuispatiënten als mensen uit de algemene bevolking. Voor maart 2025 was deze variant nog niet gedetecteerd op Frans grondgebied. Deze vaststelling wijst op een recente introductie van de variant, al dan niet via internationale reizigers of migratie van besmettingshaarden.

Verspreiding in andere Europese landen

NB.1.8.1 dook eerder al op in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland, Ierland, Spanje en Zweden. De verspreiding lijkt voorlopig kleinschalig, maar experts waarschuwen dat de situatie snel kan veranderen, zeker wanneer de variant beter bestand blijkt tegen bestaande immuniteit.

Nog geen officiële zorgvariant, wel bezorgdheid

Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -controle (ECDC) blijft het aantal vastgestelde gevallen van NB.1.8.1 in Europa voorlopig beperkt. De variant wordt momenteel nog niet als officiële “zorgvariant” aangeduid. Toch groeit de ongerustheid, vooral omdat Chinese studies aantonen dat NB.1.8.1 beter kan ontsnappen aan het immuunsysteem, zowel na vaccinatie als na een eerdere besmetting. (lees verder onder de afbeelding)

nieuwe coronavariant

Verminderde testcapaciteit maakt inschatting moeilijk

In Frankrijk blijft het virus actief circuleren. Vorige week was 19 procent van de uitgevoerde covid-tests positief, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Toch moeten die cijfers met voorzichtigheid worden geïnterpreteerd. Er wordt immers veel minder getest dan in voorgaande jaren, en terugbetaling van tests is nu enkel nog voorzien voor kwetsbare groepen. Hierdoor is het moeilijk om een volledig beeld te krijgen van de werkelijke verspreiding.

Wat maakt NB.1.8.1 anders?

Hoewel het genetische profiel van de variant nog verder onderzocht wordt, wijst voorlopig onderzoek uit dat NB.1.8.1 zich efficiënter kan vermenigvuldigen in de luchtwegen en dat het virus mogelijk minder gevoelig is voor bestaande antilichamen. Dit kan verklaren waarom de variant opnieuw tot ziekenhuisopnames leidt, ondanks bestaande bescherming door eerdere vaccinaties of infecties.

Mogelijke impact op het najaar

Gezien de toenemende activiteit van de variant in Azië en de eerste meldingen in Europa, houden experts rekening met een mogelijke opleving van het virus in het najaar. De vraag is of landen opnieuw zullen inzetten op preventieve maatregelen of boosterprikken, mocht NB.1.8.1 zich op grote schaal verspreiden.

Alertheid blijft nodig

Hoewel er geen reden is voor paniek, is het belangrijk om alert te blijven voor signalen van nieuwe virusactiviteit. Het coronavirus is nog steeds onder ons en blijft muteren. De komst van NB.1.8.1 herinnert ons eraan dat monitoring en vaccinatie relevant blijven, zeker voor kwetsbare groepen in de samenleving.

(Bron: HLN – Afbeeldingen: Unsplash)