FC De Kampioenen: Herman ‘Markske’ Verbruggen reageert op harde beschuldigingen

Er is opnieuw commotie ontstaan rond FC De Kampioenen, één van de meest geliefde Vlaamse tv-reeksen aller tijden. De aanleiding? Een voormalig directielid van de VRT deed in een recent interview opvallende uitspraken over het gedrag van de castleden. Volgens hem zouden bepaalde acteurs zich arrogant hebben gedragen en enkel uit geweest zijn op financieel gewin. Die uitspraken schoten bij acteur Herman Verbruggen – beter bekend als Markske – duidelijk in het verkeerde keelgat.

“Hollywoodsterren? Dat zijn we nooit geweest”

Verbruggen laat er in een reactie aan Dag Allemaal geen twijfel over bestaan: hij vindt de uitspraken onterecht en vooral ongefundeerd. “Onze fans kennen ons beter. Geen van ons liep ooit naast zijn schoenen. Dat zogenaamde Hollywoodgedrag slaat nergens op.” De acteur verwijst naar een grap die collega Johny Voners vaak maakte tijdens opnames: “Mannekes, ik ga even naar buiten, want ik moet bellen met Hollywood.” Volgens Verbruggen was dat gewoon typische Voners-humor, die nu onterecht uit zijn context wordt gehaald.

Beschuldigingen van arrogantie

In hetzelfde artikel werd gesuggereerd dat enkele castleden zich “arrogant” opstelden tegenover de rest van de ploeg. Er zouden volgens het voormalige directielid zelfs acteurs zijn geweest die zich gedroegen alsof FC De Kampioenen volledig hun verdienste was. Namen werden niet letterlijk genoemd, maar het vingertje werd vooral gericht naar Herman Verbruggen en An Swartenbroeckx, die niet alleen meespeelde maar ook scenario’s schreef.

“Wij hebben altijd als groep gehandeld”

Verbruggen reageert helder op die insinuaties. Volgens hem was er nooit sprake van egoïsme of eigenbelang. “Ja, An en ik namen wel vaker het woord, maar altijd in overleg met de hele groep. We waren op bepaalde momenten de stem van het team, niet de baas ervan.” Hij benadrukt dat belangrijke beslissingen nooit op eigen houtje werden genomen.

Achter de schermen: meer dan acteren

Wat velen misschien vergeten, is dat sommige castleden van FC De Kampioenen méér deden dan acteren. An Swartenbroeckx schreef mee aan de scenario’s, en ook Verbruggen droeg inhoudelijk bij. In die context is het niet onlogisch dat ze vaker betrokken waren bij belangrijke besprekingen. Maar dat betekent volgens hen niet dat ze zich als “eigenaar” van de reeks gedroegen. (lees meer onder de afbeelding)

FC De Kampioenen

Trouw aan het publiek

Verbruggen wijst er ook op dat de hele cast zich jarenlang met hart en ziel heeft ingezet voor het programma en zijn kijkers. “We voelden ons verantwoordelijk voor het succes, ja. Maar we hebben dat succes altijd gedeeld, met elkaar en met het publiek. Zonder die mensen was FC De Kampioenen nooit zo’n fenomeen geworden.”

Een Vlaamse klassieker die leeft

FC De Kampioenen blijft tot op vandaag een vaste waarde in de Vlaamse huiskamer. Herhalingen trekken nog steeds hoge kijkcijfers, en de personages blijven geliefd. De scherpe commentaren vanuit de VRT-hoek voelen voor fans dan ook als onnodig zuur. De reeks staat symbool voor laagdrempelig amusement, herkenbaarheid en jarenlang vakmanschap.

Oude wonden of onterecht geklaag?

De vraag rijst waarom dergelijke beschuldigingen nu opduiken. Gaat het om oude frustraties binnen de VRT-top? Of probeert iemand het nalatenschap van een succesvolle serie in een ander daglicht te stellen? Wat het ook is, de betrokken acteurs voelen zich duidelijk aangesproken – en verdedigen met overtuiging hun integriteit.

FC De Kampioenen: een verhaal van samenwerking

Uiteindelijk blijft de boodschap van Verbruggen helder: FC De Kampioenen was een groepswerk. En ondanks alle meningen en verwijten, leeft het programma verder in het hart van de kijker. Wie de reeks jarenlang volgde, weet wel beter dan te geloven in verhalen over geldzucht en arrogantie.

(Afbeeldingen: VRT)