Vrees voor nieuw virus in België: dit beestje duikt steeds vaker op

De regen is teruggekeerd, en dat is goed nieuws voor de natuur. Maar tegelijk zorgt het natte weer ook voor een onverwachte bijwerking: het wakker maken van muggenpopulaties. Door de neerslag kunnen eerder gelegde muggeneitjes alsnog uitkomen, wat de verspreiding van soorten als de tijgermug opnieuw in gang zet.

Tijgermug

De tijgermug, een exotische soort die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt, is stilaan bezig aan een opmars in België. Waar deze mug in 2022 op 22 locaties werd gesignaleerd, liep dat aantal in 2023 op tot 25. Het lijkt misschien een kleine stijging, maar volgens experts is dit een verontrustend teken dat de soort zich langzaam maar zeker aanpast aan ons klimaat.

“Waakzaamheid is cruciaal”

“Het is belangrijk om de permanente vestiging van die tijgermug in ons land zo lang mogelijk uit te stellen,” waarschuwt Dominique Debie van ongediertebestrijder Rentokil bij ROB-TV. Hij benadrukt dat waakzaamheid cruciaal is, ook al vormt de mug momenteel nog geen directe bedreiging. “Momenteel vormt dit nog geen risico voor de volksgezondheid, maar dat zou in de toekomst nog kunnen worden,” voegt hij eraan toe. (lees verder onder de afbeelding)

virus

Tropische virussen

In andere delen van Europa zijn al incidenten geweest waarbij de tijgermug tropische virussen zoals dengue en chikungunya heeft verspreid. De vrees bestaat dat een gelijkaardig scenario zich ook in België kan voordoen als de populatie blijft groeien. De mug staat er immers om bekend drager te kunnen zijn van virussen die normaal enkel in warmere regio’s circuleren.

“Nu actie ondernemen”

Volgens specialisten is het cruciaal om nu actie te ondernemen en mogelijke broedplaatsen – zoals stilstaand water in tuinen of bloempotten – preventief aan te pakken. Een blijvende vestiging van deze mug zou namelijk de deur openzetten voor gezondheidsrisico’s op langere termijn. Tijdig optreden is daarom niet alleen verstandig, maar ook noodzakelijk.

(Afbeeldingen: Unsplash)